Ne mogu da ponište dovoljno izbora u RS koliko ćemo mi pobijediti

Milorad Dodik, predsjedavjući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, rekao je da odluka CIK-a BiH da poništi izbore u Doboju i Srebrenici protiv Republike Srpske i njene stabilizacije.

"Činjenica je da je u Doboju Centralna izborna komisija ostavila 17 biračkih mjstsa koja su isklujčivo bošnjačka, sav srpska su poništena, isti slučaj je i u Srebrenici. To govori koliko se CIK drži zakona i koliko je odmaknuta od etniččkog inženjeringa", rekao je Dodik.

Rekao je da se ovdje radi o jednoj sramotnoj koaliciji SDS-a i PDP-a, odnosno Mirka Šarovića i Branislava Borenovića.

"Ne mogu da ponište dovoljno izbora u RS koliko ćemo mi pobijediti. Tamo gdje su Srbi pokušava se nametnuti da Srbi ne poštuju zakon. Ovo je direktno u funkciji političkog Sarajeva. Sva izborna prava u Doboju i Srebrenici su poništena. Mi ćemo se žaliti sudu, mada je i to bezvezno jer je to sve jedna struktura. Ovo se nije smjelo dogoditi, ovo je ozbiljan presedan. SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje izbore 2022. godine", rekao je Dodik u Doboju.

On je dodao da birači u Doboju i Srebrenici nisu imali isti tretman kao i ostali birači.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je rekao da je nezakonito izabran CIK donio nezakonitu odluku u nezakonitom roku.

"Odluka je politička. Mi smo znali da su članovi CIK-a izabrani politički i da su imali instrukcije kako da od grada Doboja naprave slučaj", rekao je Jerinić.

Dodik se danas u Doboju sastao sa delegacijom koju je predvodio gradonačelnik Boris Jerinić.

CIK BiH je poništio izborne reultate održane 15. novembra 2020. godine na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Takođe, CIK je danas donio odluku da poništi izbore održane 15. novembra na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine.

Odluke su donesene sa šest glasova "za" i jednim "protiv".

Tagovi: