Natpis ''Ja volim Srbac'' ukrasio centar grada

Udruženje građana ''C.E.Z.A.R.'' postavilo je 3D natpis ''Ja volim Srbac'' ispred zgrade Opštinske uprave čime je u značajnoj mjeri uljepšan gradski trg i omogućena veća turistička prepoznatljivost.

Izvršni direktor udruženja, Tanja Šnjegota, rekla je da se radi o projektu ''Volim Srbac'' koji je podržan od Fondacije Mozaik kroz kampanju Omladinske banke BiH. Prethodno je bilo organizovano onlajn glasanje na portalu lonac.pro a zahvaljujući dobijenim glasovima, ''C.E.Z.A.R.'' je dobio mogućnost da realizuje svoju ideju.

''Kandidovali smo onlajn kampanju Volim Srbac kako bismo promovisali našu lokalnu zajednicu. Odlučili smo se za 3D natpis, jer je to praksa i u velikim svjetskim gradovima. Prvobitna ideja je bila da izradimo više ovakvih natpisa, ali smo se ipak odlulili za jedan kako bi bio što kvalitetniji'', rekla je Šnjegota i dodala da je vrijednost projekta iznosila 1500 KM.

Ona je pozvala mlade da obiđu natpis, slikaju se i postave fotografije na društvene mreže, uz hashtag #volimsrbac.

''Kampanja ima za cilj da privuče ljude, kako iz naše opštine, tako i turiste iz regiona koji će se fotografisati pored ovog natpisa prilikom posjete našoj opštini. Uz malo uloženih sredstava možemo mnogo uticati na razvoj turizma'', rekla je Šnjegota.

Ona je uputila apel građanima da čuvaju ovaj natpis i ne dozvole nesavjesnim pojedincima da ga uništavaju.

''Iz tog razloga, obezbijedili smo da natpis bude pokriven video nadzorom tokom 24 sata, po uzoru na gradski i omladinski park gdje su takođe postavljene kamere. Imali smo loša iskustva u proteklom periodu jer su nepoznati počinioci uništavali igračke i sprave u parku. Nadamo se da to više neće biti slučaj'', rekla je Šnjegota.

Kako bi se sanirala oštećenja, narednih dana biće angažovani brojni volonteri kako bi se okupljališta mladih vratila u prvobitnu namjenu.

U sklopu republičke akcije “Formiraj lanac” danas će krenuti akcija uređenja omladinskog parka na bolničkom brdu, a nosilac aktivnosti je Volonterski servis Republike Srpske na čijem čelu je upravo Tanja Šnjegota.

''Aktivnost će se odvijati u nekoliko gradova a u našoj opštini ćemo raditi na sređivanju omladinskog parka. Očekujemo da nam uskoro stignu i određena donatorska sredstva, nakon čega ćemo organizovati volontere kako bismo u potpunosti doveli u red kako omladinski, tako i gradski park u Srpcu'', rekla je Šnjegota.

Ona je dodala da će njihovo udruženje kandidovati barem jedan projekat na nedavno raspisan javni poziv Opštinske uprave za dodjelu 12 hiljada KM projektima omladinskih neformalnih grupa.

''Još uvijek nismo izabrali ideju koju ćemo kandidovati jer imamo dosta planova. Razmišljamo o projektu namijenjenom isključivo mladima, ali i o uređenju još neke lokacije u Srpcu koju bi koristili svi građani. Donijećemo odluku narednih dana'', rekla je Šnjegota, piše na zvaničnom web sajtu opštine Srbac.

Micro Mreza