Nataši Kostić fotelja pomoćnika ministra ili nova smjena?

Vlada Republike Srpske vratila je formalno Natašu Kostić na poziciju pomoćnika ministara saobraćaja i veza RS, nakon što je Okružni sud u Banjaluci po drugi put utvrdio da je njena smjena bila nezakonita.

Izvršavajući presudu Okružnog suda u Banjaluci od 16. maja, Vlada RS je prošle sedmice donijela rješenje kojim se Kostićeva vraća na mjesto pomoćnika ministra.

Međutim, veoma je upitno da li će se i koliko ona zadržati na ovoj poziciji s obzirom na ustaljenu praksu Vlade da presude sudova samo formalno izvrši, a zatim ponovo donosi rješenja o smjeni nepodobnih kadrova.

Da se nova smjena može očekivati potvrđuje i to što Kostićeva još nije vraćena na svoju poziciju, iako je rješenje stupilo na snagu.

- Rješenje je objavljeno u Službenom glasniku, ali primopredaja još nije izvršena - kazala je Nataša Kostić za CAPITAL.

Upravo je u presudi koju je Kostićeva po drugi put dobila protiv Vlade RS sud upozorio Vladu da nezakonitim smjenama i izigravanjem zakona stvara anarhiju i haos te krši ljudska prava, što se ne bi smjelo dešavati u bilo kojem uređenom društvu.

Podsjećamo, Vlada RS smijenila je Natašu Kostić, koja je član DNS-a, u januaru prošle godine.

Nezadovoljna zbog toga, Kostićeva je tužila, a zatim i dobila spor sa Vladom RS kojoj je sud naredio da je vrati na poziciju pomoćnika ministra.

Vlada je formalno presudu ispoštovala i Kostićevu vratila na tu poziciju, ali odmah zatim donijela i novo rješenje o smjeni.

Kostićeva je ponovo uzvratila tužbom, dobila spor i vraćena na posao, a da li će to biti duže nego prošli put vrlo brzo će biti poznato.

CAPITAL je u više navrata pisao o pravnim akrobacijama Vlade RS kada je u pitanju izvršavanje sudskih presuda.

Po istom modelu su smijenjeni direktor Republičke uprave za igre na sreću Mladen Simić, bivši direktor Inspektorata RS Predrag Tomić, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Nikola Knežević.

CAPITAL: M. Ljubojević

Tagovi: