Najveći dom kulture u srbačkoj opštini ove sedmice dobija krov

Dom kulture u Razboju Lijevče ove sedmice će biti stavljen pod krov i postaće najveći društveni dom na području srbačke opštine. Vrijedni Razbojčani, potpomognuti iz opštinske i republičke kase, pa čak i od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pokazali su da složne ruke čuda prave.

Jordan Kuvalja, predsjednik građevinskog odbora, kaže da je pandemija virusa korona usporila radove i poremetila planove, ali da je uprkos svemu zadovoljan dinamikom izvođenja radova.

- Ometa nas i kiša, tako da smo završne poslove oko postavljanja lima na krov ostavili za drugi dio sedmice. Ovih dana se ugrađuju elektroinstalacije i stolarija. Očekujemo da će do septembra, kada kroz naše mjesto bude vožena biciklistička trka Banja Luka – Beograd, biti završeno 75 odsto radova na ovom objektu, uvjeren je Kuvalja.

Objekat je grandioznog izgleda već sada i nudiće čak 500 kvadratnih metara korisne površine. Velika sala će biti dovoljna za 300 posjetilaca, a tu su i svlačionice za folklorne ansamble i druge izvođače programa, prostorije predviđene za kafić, društveni rad i ostale sadržaje.

- Na ovaj način želimo da zadržimo mlade u selu. Razboj Lijevče je jedno od najvećih srbačkih sela, mi želimo da bude i najbolje i najnaprednije. Velika dvorana, osim našem  Ansamblu narodnih igara  'Lijevče', služiće i za društvene aktivnosti, prije svega za edukaciju poljoprivrednika, kazao je Kuvalja.

Zanimljivo je da je Vlada Srbije za ovaj objekat obezbijedila 75 hiljada evra. Prema Kuvaljinim riječima projekat je vrijedan oko 400 hiljada maraka, a već do sada uloženo je oko dvije stotine hiljada konvertibilnih maraka. Značajnu podršku dali su i privrednici iz ovog mjesta.

Tako će Razboj Lijevče, selo na lijevoj obali Vrbasa, koje ima 900 stanovnika, odnosno 320 domaćinstava, postati naselje sa riješenom infrastrukturom. Razbojčani se raduju pokrivanju doma i spremaju veliko slavlje, ali isto tako raduju se i biciklističkoj trci i to s razlogom.

- Naš proslavljeni biciklistički as Tanasije Kuvalja je iz Razboja. On je slavu našeg sela i Srpca pronio na olimpijskim igrama, evropskim i svjetskim prvenstvima i mi smo ponosni na njega, rekao je Jordan Kuvalja, neumorni aktivista i odbornik, čovjek koji je lokomotiva mnogih aktivnosti, ne samo u Razboju Lijevče, već i šire.

Boško Grgić