Naftni oligopol u BiH koristi koronu da zaradi milione

Znatno snižene cijene sirove nafte na svjetskom tržištu ne prate trgovci naftnih derivata u BIH, što nije prošlo nezapaženo i sve su glasniji zahtjevi i apeli na odgovornije ponašanje domaćih “naftaša”.

Iz Centra za humanu politiku danas su uputili pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i predsjednicima Vlada RS i Federacije BiH.

- Upitali smo ih zbog čega, po našem mišljenju, tolerišu oligopolsko tržište naftnih derivata i profitersko dogovaranje trgovaca naftnim derivatima u BiH i ne preduzimaju ništa kako bi uredili ovo tržište, onemogućili profiterstvo i prilagodili cijene naftnih derivata cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu. Kao argumente naveli smo da su u protekla tri mjeseca cijene sirove nafte niže za 60 odsto, a cijene tečnih goriva na pumpama u BiH smanjene su samo pet odsto – izjavio je za portal MojDoboj.info predsjednik CHP Momir Dejanović.

Takođe, u ovoj NVO kažu da su ukazali na činjenicu da su naftni derivati na pumpama u RS i FBiH nejednakog i lošeg kvaliteta od naftnih derivata koji se, primjera radi, prodaju na pumpama u Njemačkoj i drugim zapadnim državama.

Odnosno, pitali su da li će se i kada kvalitet naftnih derivata poboljšati i uskladiti sa onim koji se prodaju u Evropskoj uniji?

- Pitali smo ih i kada će postati potpuno nezavisni i odgovorni građanima prilikom određivanja visine i učešća u ukupnoj cijeni akciza i drugih nameta na naftne derivate, cigarete i druge proizvode, jer su do sada, tvrdimo, poslušnički se određivali i povećavali ove namete po diktatu MMF i EU – kaže nam Dejanović.

I u Federaciji BiH ukazuju na činjenicu da su u ponedjeljak cijene nafte značajno pale zbog slabe potražnje. Iznijeli su podatak da je na londonskom tržištu cijena barela pala za jedan dolar u odnosu na prethodnu zvaničnu cijenu i da iznosi 25,98 dolara.

I na američkom tržištu je smanjena cijena i trenutno iznosi 22,45, javljaju mediji u FBiH.

Potvrdili su tvrdnje CHP da su od početka godine cijene sirove nafte niže za 60 odsto i da padaju četvrtu nedjelju zaredom.

Stručnjak za energente Almir Bečarević za „Avaz“ je izjavio da je cijena nafte tokom jučerašnjeg dana iznosila oko 27,60 dolara za barel, što je na nivou iz 2016. godine.

- Kada pogledamo cijene u maloprodaji iz te 2016. godine, vidimo da je gorivo tada koštalo od 1,65 do 1,85 KM. A danas su cijene i do 2,25 KM. Kurs dolara je na nivou 1,76 i u 2016. i u 2020. godini. Cijene nafte su 2004. godine bile iste kao danas, a na pumpama je litar tada koštao 1,20 KM. Dakle, svako podizanje cijene litra goriva iznad dvije marke je krajnje neodgovorno – upozorio je Bečarević.

Prema informacijama tog lista Iz Ministarstva trgovine FBiH, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Ministarstvu na jučerašnji dan, cijene za bezolovni benzin iznosile od 1,86 do 2,26 KM po litru, što je raspon od 40 feninga.

U FBiH su juče dizel cijene bile od 1,71 do 2,26 KM po litru, što je raspon od čak 55 feninga, navodi ovaj list.

Lj. Đurić