Nadležni upozoravaju: Problemi iz FBiH se “prelivaju” u Doboj

Iz susjednih opština Federacije BiH u Doboj se “preliva” komotniji pristup prevenciji širenja koronavirusa, zbog neujednačenog pristupa toj problematici i kašnjenja u uvođenju preventivnih mjera.

Za razliku od RS i Doboja, samo nekoliko kilometara dalje, u FBiH, život se do skora odvijao gotovo normalno. Radili su ugostiteljski objekti i poslovni subjekti, dok je u RS radno vrijeme postepeno skraćivano.

Na problem neujednačenosti ukazalo je i rukovodstvo Doboja, a da su njihove bojazni osnovane, potvrđuju i izvještaji zvaničnih organa za provođenje javnog reda i mira. Policjski izvještaji pokazuju da pojedinci iz Federacije BiH prave probleme i u samom Doboju.

U četvrtak, u Ulici Svetog Save, u samom centru grada, dobojski policajci su zatekli A.M. iz Tuzle, za koga je utvrđeno da mu je na graničnom prelazu Ivanica izdato rješenje o izolaciji do 8. aprila. Uručen mu je prekršajni nalog za počinjeni prekršaj iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

- Doboj je pogranični grad i u dodiru je sa tri grada susjednog entiteta, a kako virus ne poznaje granice, ukazivali smo federalnim vlastima da mjere prevencije moraju biti koordinisane i pravovremene na cijelom ovom prostoru. Doboj je i tranzitni grad u širem smislu i sve smo učinili da imamo što manje problema kada je u pitanju prevencija, ali ne zavisi sve od nas – upozorio je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Takođe, dobojska policija, juče rano ujutro, u prigradskom naselju Usora zaustavila je i kontrolisala putnički automobil marke „škoda”, kojim je upravljalo lice inicijala E.К. sa područja susjedne opštine Tešanj. U njegovom vozilu pronašli paketić sa bijelom praškastom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „spid“. Kod kontrolisanog muškarca su pronašli i hladno oružje, odnosno mačetu, a tokom kontrole E.К. je odbio da se podrgne testiranju na prisustvo opojnih droga u organizmu.

Dobojski MUP i Okružno javno tužilaštvo Doboj u saradnji sa kolegama iz Tuzlanskog kantona još istražuju slučaj pronalaska tijela Mevludina K. (56) iz Klokotnice, Doboju takođe susjedne opštine Doboj Istok. Njegovo tijelo je pronađeno u četvrtak ujutro iza jedne od ovdašnjih banaka.

Lj. Đurić