Na put morali jer su poželili porodicu: U karantinu u Brodu 23 osobe

U pratnji policije svi koji od sinoć u BiH ulaze na graničnom prelazu Brod, dolaze u šatorski karantin u Zmaj Jovinoj ulici.

Uglavnom su to vozači, a od otvaranja stiglo ih je desetine.

Među njiima je i Zoran Jerinić iz Dervente, koji je sa kolegama strpljivo čekao rezultate testiranja.

- Čekamo do sutra rezultate pa nadamo se da će biti sve u redu da bi išli u izolaciju u svoju opštinu konkretno ja sam iz Dervente. Do 9. aprila ću biti u karantinu najbitnije da bude sve ok da ne širimo dalje svaka čast za ovo i ovo je neko trebalo da uradi ovako - izjavio je Zoran Jerinić.

Na ulazu u karantin ih čekaju sredstva za dezinfekciju. Potom slijedi pregled ljekara.

- U suštini od jutros smo pregledali oko 25 pacijenata cirka, niko od njih nema respiratorne simptome nema nijedan jedini simptom karakterističan za korona virus - kazala je Marijana Dakić, direktor Doma zdravlja Brod.

Putnici iz Srpske se testiraju i čekaju rezultate, od kojih zavisi dalje kretanje. Ostale policija jednom dnevno prati na odredište.

Oni koji pituju u Federaciju organizuju se u konvoje. Danas su iz Broda prema Zenici, odnosno Tuzli, u prantji policije otišla dva konvoja.

Mnogi su tople šatore i krevete, zamijenili sjedištima i noć proveli u svojim vozilima. Čekanje teže pada putnicima iz Federacije, ali izolaciju će kažu ispoštovati. Na put su uvjeravaju morali, jer su poželjeli porodice, a i posla je sve manje.

- Zbog manjka posla vraćam se kući, neću biti gore u Njemačkoj. Nije problem ja idem kući u izolaciju, ženi dam drugi sprat meni prvi i ćao. U narednom periodu vjerovatno se neće dolaziti po mjesec dana dok se ovo ne riješi - kaže stanovništvo.

Opremanje karantina pomogla je lokalna zajendica. odredili su lokaciju, doveli struju i vodu. Rade kažu sve da zaustave širenje epidemije.

- Blokirali smo sve što se moglo, pojačali smo sve što je treblao,međutim Brod se nalazi na posebnom istaknutom mjestu pogodnom za pojavu korna virusa - rekao je Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod.

U toj opštini za sada je dvoje zaraženih. Pod nadzorom je 221 osoba, dok ih je 32 izašlo iz nadzora.

ATV

Tagovi: