Na proljeće plastenici za još 30 domaćinstava iz Srpca

Opštinska uprava Srbac opredjeljena je da nastavi sa razvojem plasteničke proizvodnje u Srpcu zbog čega će stići dodatna sredstva od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) za drugu fazu ovog projekta čime će biti omogućeno da još 30 domaćinstava dobije plastenike površine 100 kvadratnih metara.

Projekat koga je kandidovala lokalna uprava odobren je ovih dana na javnom pozivu IRB-a, a radi se o sredstvima iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj u 2020/2021. godini. Vrijednost projekta iznosi 90.745 KM od čega će bespovratna sredstva iznositi 68.058 KM a ostatak u iznosu od 22.686 KM će obezbijediti Opština Srbac i korisnici projekta.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da će pored dodjele i montaže plastenika, korisnici dobiti prateću opremu za navodnjavanje i sadni materijal, a očekuje se da će realizacija projekta početi na proljeće.

“Organizovaće se i tri stručne obuke kojima će prisustvovati svih 30 izabranih korisnika i desetak zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača ili građana”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Pravo učešća će imati stanovništvo iz ruralnih područja, naročito nezaposleni, osobe do 40 godina starosti, žene iz ruralnih područja, teško zapošljive kategorije, kao i postojeći poljoprivredni proizvođači i zainteresovani stanovnici koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom.

“U prvoj fazi ovog projekta raspisali smo krajem oktobra javni poziv za dodjelu 25 plastenika sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom a rok za prijavu je istekao prije četiri dana. Stigao je veliki broj prijava i nakon rangiranja objavićemo spisak korisnika kojima su odobreni plastenici, a oni koji ne prođu na ovom javnom pozivu imaće šansu da se ponovo prijave kada krenemo sa drugom fazom”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Na taj način, u obe faze ovog projekta, ukupno će biti dodijeljeno 55 plastenika.

Time će biti nastavljena tradicija stvaranja što boljih uslova za razvoj povrtarske proizvodnje na području naše opštine jer su ove godine već dodijeljena 92 plastenika u vrijednosti od 250 hiljada KM za socijalno i materijalno ugrožene osobe, mlade do 35 godina starosti i žene svih starosnih dobi u okviru IFAD projekta koga je Opština Srbac realizovala sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.