Može li BiH da ograniči način izjašnjavanja građanima iz inostranstva

Ideja predsjednika SNSD Milorada Dodika da se ukine glasanje putem pošte, a državljanima BiH izvan zemlje ostavi mogućnost da svoje biračko pravo ostvare samo u ambasadama, ne može da bude provedena u djelo.

Bar ne za lokalne izbore.

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH kažu za Srpskainfo da je glasanje izvan BiH putem pošte ili u DKP mreži propisano Izbornim zakonom BiH.

"To znači da svaka promjena u tom smislu zahtijeva intervenciju u zakonu, odnosno izmjene Izbornog zakona BiH, što je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH", objašnjavaju u CIK.

Zakonske odredbe

Drugim riječima, budući da su lokalni izbori zakazani za 15. novembar, jasno je da nema vremena da oba doma PS BiH izmijene Izborni zakon, niti je to praksa da se radi kada je izborni proces pri samom kraju. Čak i da postoji politička volja za tako nešto.

Iz CIK BiH su citirali odredbe Izbornog zakona BiH koje tretiraju ovo pitanje. U član 3.15 se kaže da državljanin BiH koji privremeno živi u inostranstvu, a koji ima biračko pravo i upisan je u Centralni birački spisak, da bi se nalazio u izvodu za glasanje van BiH dužan je da za svake izbore podnese prijavu CIK.

Prijava mora biti primljena prije roka koji utvrdi CIK u periodu nakon raspisivanja izbora. Uz ispunjenu prijavu, koju potpisuje, podnosilac prijave prilaže i dokaz o identitetu podnosioca prijave predviđen ovim zakonom i podatke o tačnoj adresi u inostranstvu, te izjašnjenje o opciji glasanja u DKP ili poštom, piše Srpskainfo.

Dalje, članom 5.28 propisano je: “Da bi bila prihvatljiva, svaka pojedinačna koverta s glasačkim listićem mora imati poštanski žig zemlje iz koje se glasa, s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora”.

"Glasački listići za glasanje poštom koji nisu dostavljeni u skladu sa stavom (1) ovog člana neće se brojati. Da bi se brojao glasački listić koji je blagovremeno dostavljen poštom, birač za kog je utvrđeno da je ispravno registrovan za glasanje poštom, mora ga vratiti u zapečaćenoj koverti kako bi se osigurala tajnost glasanja tog lica, i uz njega priložiti kopiju jedne od ličnih isprava, prema članu 5.12 ovog Zakona", dio je iz Izbornog zakona BiH.

Dodik: Izjašnjavanje u konzulatima i ambasadama

Podsjećamo, poslije brojnih pritužbi na glasanje izvan BiH, predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da treba ukinuti glasanje putem pošte, jer je to “jedini način da se obezbijedi čistoća izbornog procesa”.

On je naglasio da je duplo više ljudi prijavljeno na bazi nejasnih uslova ili je neko namjerno propisao takve uslove da je dovoljna samo fotokopija lične karte da se neko prijavi za glasanje. Dodik ističe da to nema nigdje u svijetu i da sama prijava za glasanje putem pošte govori o spekulaciji.

"Mi u tome nismo učestvovali, ali je očegledno da bi mogli da imamo problem u vezi s tim. Umjesto glasanja putem pošte, treba omogućiti izjašnjavanje građana u konzulatima i ambasadama. Mora se prekiniti trakavica o tome ko je koga prevario", rekao je Dodik.

S obzirom na to da kriminalizovano glasanje putem pošte, prvenstveno lažni birači iz Hrvatske i Srbije, u potpunosti mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora, mišljenja sam da je CIK trebao donijeti odluku da se makar u ovim državama, ako ne u svim ostalim, glasa u DKP mreži, kaže za Srpskainfo članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević.

Pandurević: Glasovi nisu “uhapšeni”

Dodaje kako ne vidi zašto bi bio problem i da smo otvorili biračka mjesta u više gradova u Srbiji i Hrvatskoj, i ko hoće “neka izvoli i lično glasa”.

"Postoje mišljenja da je to diskriminacija birača, ali i ovo sad je i diskriminacija i kriminal, a i dovodi u pitanje legitimitet izbora. U Brčkom je, naprimjer, Tužilaštvo bilo efikasno i uhapsilo dva-tri lokalna poslanika. Ali, šta ćemo sa tri-četiri hiljade njihovih lažnih glasova? Glasovi nisu „uhapšeni“. Ti uhapšeni će ponovo biti poslanici, i to izabrani lažnim glasovima, i onda će oni formirati vlast. Takva vlast niti je odraz izborne volje i nije ništa drugo do kriminalna vlast", kategorična je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, identična situacija je i u Tesliću, „samo nažalost tamo policija i tužilaštvo nisu efikasni kao u Brčkom, jer štite partijske moćnike“.

"Ukoliko Dodik zaista iskreno misli to što govori, ja bih voljela da naloži ministru Lukaču da MUP hitno rasvijetli lažne birače u Tesliću, kao i one pokušaje referendumske krađe", poručuje Pandurevićeva.

Kako kradu lične podatke?

Podsjećamo, za glasanje izvan BiH na spisku je oko 101.000 građana, a kada je CIK na sajtu objavla taj spisak, više od 3.500 građana javilo se s informacijama da su prijavljeni da glasaju vani, iako žive u BiH.

Kako je došlo do krađe ideniteta? Sumja se da su pojedini centri za socijani rad, lokalne boračke organizacije, auto-škole… zloupotrijebile lične podatke građana tako što su ih dali aktivistima politikih partija, koji su građane bez njihovog znanja prijavili na adrese u inostranstvu. U međuvremenu, javljaju se legalni glasači iz inostranstva, koji još nisu dobili glasačke listiće na svoju adresu, iako je davno prošao rok za to, piše Srpskainfo.

Spisak glasača izvan BiH u međuvremenu je uklonjen sa stranice CIK, naredbom Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.