Mladi odbornici koriste nove tehnologije: Društvene mreže kao produžena govornica

Osvježenje, a mnogi smatraju i unapređenje, u radu lokalne skupštine u Srpcu, unijeli su mladi odbornici. Bez obzira da li pripadaju poziciji ili opoziciji, odlično se služe informacionom tehnologijom, a dobar dio svog političkog angažmana preusmjerili su i na društvene mreže.

Najzastupljenije su objave na Fejzbuku, a omiljeno mjesto političkog rada mladih odbornika su i Instargam i Tviter.

Aleksandar Babić, mladi odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji i profesionalni hljeb zarađuje upravo kompjuterskom tehnologijom, koristi svoj nalog na Fejzbuku i za odbornički rad.

(Foto: Boško Grgić)

Odmah po završetku pete sjednice Skupštine opštine Srbac Babić je posredstvom ove društvene mreže podsjetio građane čemu je dao akcenat tokom sjednice.

„Juče je održana peta redovna sjednica Skupštine opštine Srbac. Imao sam nekoliko diskusija. Diskutovao sam o izvještajima i planu rada JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Srbac, udruženja građana C.E.Z.A.R. Srbac i Omladinskog savjeta Srbac. Imao sam diskusiju na tačku o informaciji o poslovanju Javne ustanove Centar srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac za period januar – decembar 2020. godine i o prijedlogu Odluke o opštinskim administrativnim taksama“, naveo je Babić.

Ovaj odbornik pokušao je inicirati Srpčane na akciju i najavom priprema za sjednicu lokalnog parlamenta.

Potez mladog odbornika lajkom je podržalo trideset Srpčana i udruženja, što mu je kako priznaje svojevrsni vjetar u leđa.

„Želim da objavama na društvenim mrežama moj rad kao odbornika učinim dostupnim građanima i da on bude potpuno transparentan. Rezultati takvog rada, koji upućuju na iskrenost i otvorenost, već su očigledni. Vidljivo je da se zalažem za poboljšanje položaja mladih, stanogradnju za mlade bračne parove i druga slična pitanja“, rekao je Aleksandar Babić.

Istovjetnu taktiku primjenjuje i Želimir Urić, perjanica Srpske demokratske stranke u redovima Skupštine opštine Srbac.

„Od kada sam u skupštinskim klupama četiri puta sam postavljao odborničko pitanje u vezi sa autobuskom kućicom u centru Razboja, svaki put sam dobio filozofski ili štur odgovor. Planom kapitalnih investicija za 2018. i 2019. godinu predviđeno je postavljanje kućica na području opštine Srbac, to je i realizovano, osim u drugom po veličini centru u našoj opštini“, naveo je odbornik Urić.

(Foto: Boško Grgić)

Ovaj odbornik je fotografijama ilustrovao mjesto gdje je trebala odavno biti kućica za putnike koji čekaju autobus, pa navodi dalje:

„U odgovorima na pitanja dobio sam informaciju da je razlog neriješen imovinsko pravni odnos i osporavanje od strane fizičkog lica. Zahtjevao sam ime i prezime tog fizičkog lica kao i dokaz o osporavanju (tužba) ali ni to zaključno sa današnjim danom nisam dobio."

I Urić je na ovoj objavi dobio preko dvadeset lajkova, a nije nezapaženo prošla ni njegova objava o izgradnji ambulante u Razboju, koja, kako je naveo, nije još u prioritetu.

I stručnjaci, a i sami građani ovaj vid odborničke komunikacije smatraju veoma dobrim.

„Ovim činom mladi odbornici pozivaju ostale mlade ljude, koji intenzivno koriste društvene mreže, da se uključe u rješavanje nagomilanih problema. Mladi odbornici mladim ljudima koji su napustili Srbac daju do znanja da nisu neaktivni i da im treba podrška. Treba im dati podršku jer su mladi, pametni, prodorni i koriste najnovije tehnologije. Oni su naša budućnost“, smatraju Srpčani.

Primjer mladih odbornika Babića i Urića slijede i drugi mladi odbornici u Skupštini opštine Srbac, a nije rijetkost na društvenim mrežama zateći i nekog iz redova „stare garde“ koja je vična onlajn politici.

Boško Grgić