Lijepe vijesti iz Bolnice u Gradišci: Natalitet značajno u porastu

Ohrabrujuće informacije pristižu iz porodilišta Bolnice u Gradišci. Iako je odliv mladog stanovništva u zemlje Evropske unije veoma izražen, natalitet u ovom gradu je u porastu.

Duško Vukota, ginekolog-akušer  u gradiškoj bolnici, kaže da je prošla godina statistički gledano jedna od najplodonosnijih, a da je pozitivan trend ostvaren i u prvih 10 januarskih dana.

„Lani smo imali 632 novorođenčeta, što je za 55 beba više u odnosu na 2019. godinu. Taj trend nastavljen je i u ovoj godini. U prvih 10 dana januara na svijet je došlo 22 novorođenčeta“, rekao je dr Vukota.

Inače višegodišnja statistika pokazuje da se broj novorođenčadi u Gradišci na godišnjem nivou kreće od 570 do 640. Po tome je prošla godina u samom vrhu po broju poroda.

Nisu sva novorođenčad rođena u porodilištu Bolnice  u Gradišci iz ovoga grada, s obzirom na to da je ova ustanova regionalnog tipa, te da ovdje na porod dolaze i porodilje iz Srpca i Kozarske Dubice, pa čak i iz Laktaša i Kostajnice.

Grad podržava pronatalitetnu politiku

Goran Subotić, načelnik kabineta gradonačelnika, rekao je da će iz gradske kase ove godine za pronatalitetnu politiku biti izdvojeno 100 hiljada konvertibilnih maraka.

„Taj novac će biti raspoređen na poklon čestitke porodiljama, sufinansiranje vantjelesne oplodnje i podršku rada Udruženja porodica sa četvero i više djece“, rekao je Subotić.

Goran Subotic i doktor Vukota sa majkom i prvom bebom u 2021. godini (Foto, Boško Grgić)

Ove godine poklon bon za prvo novorođenče u 2021. godini pripalo je Slađani Malbašić, mladoj majki iz sela Vrbaška koja je rodila sina Lazara.

Sličnu podršku pružiće i ostale opštine čiji građani koriste usluge Bolnice u Gradišci.

B. G.

Tagovi: