"Ležeći policajac" koji ne oprašta prekoračenje brzine (VIDEO)

Čini se da klasični "ležeći policajci" polako odlaze u istoriju. Tako je barem u razvijenijim dijelovima Evropske unije.

Naime, u njemačkom gradu Hanau instalirani su aktivni usporivači saobraćaja, koji su još ranije postavljeni u nekim švedskim gradovima, a šire se i na Islandu, u Norveškoj…

O čemu je riječ?

Svaki komplet ovih "ležećih", koje pravi švedska kompanija Edeva, sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog usporivača automobila.

Svi vozači koji poštuju ograničenje brzine neće ni osjetiti usporivač jer će on ostati u nivou kolovoza.

Međutim, ako je vozač brži od ograničenja, "ležeći" će se spustiti nekoliko centimetara ispod površine asfalta, pa kad pređe automobilom preko njega osjetiće neprijatan udarac.

Tako se kažnjavaju samo vozači koji voze brže od ograničenja, a svi ostali će preko "ležećeg" preći bez posljedica – odnosno, ogibljenje automobila neće biti izloženo udarcima i neće dolaziti do njegovog oštećenja, a svi putnici u vozilu će uživati veći komfor, prenosi b92.

Kako bi se vozači na vrijeme upozorili na ovaj specifični usporivač, prije nailaska na isti postavljen je odgovarajući saobraćajni znak.

Evropa nije jedini kontinent gdje su postavljeni aktivni usporivači vozila.

Prije nekoliko godina sličan "ležeći" instaliran je i u Meksiku.