Kružni tok u Brestovčini eliminisaće saobraćajne kolapse

Mnogo se očekuje od kružne raskrsnice u Brestovčini koja je u izgradnji od oktobra ove godine. Kružna raskrsnica će konačno povezati obilaznicu oko Gradiške sa magistralnim putem Gradiška – Banja Luka i na taj način eliminasaće kilometarske kolone u gradu na Savi.

Obilaznica  će biti  najkraća veza sa Čatrnjom, autoputem, carinskim terminalima i novim mostom preko Save čija je izgradnja takođe u finišu.

Stručnjaci predviđaju i rasterećenje više saobraćajnica u gradu i u naseljima Čatrnja, Kruškik i Obradovac u kojima vladaju velike gužve tokom čitave godine. Kilometarske kolone kamiona i putničkih automobila ovdje su gotovo svakodnevna pojava. 
Kružni tok će se graditi i na drugom kraju obilaznice u Čatrnji, a saobraćajnica će biti u funkciji do završetka izgradnje mosta preko Save, u prvoj polovini naredne godine.

Nakon puštanja u saobraćaj, područje uz obilaznicu će biti mjesto novih investicija. Osim fabričkih postrojenja gradiće se i ugostiteljski, trgovački i uslužni  sadržaji. 

Zvuči nevjerovatno, ali gradnja obilaznice počela još 2014. godine. Ni nakon osam godina nije stavljena u funkciju, a razlozi su političke prirode, blokada sredstava i promjene u lokalnoj vlasti. Riječ je o trasi dugoj 5,5 kilometara, vrijednoj oko četiri miliona KM.

B. G.

Tagovi: