Recept dana: Krastavčići kao savršeni dio zimnice

Bakin recept za kisele krastavce bez konzervansa

Krastavčiće dobro operite, posušite krpom i složite u tegle podjednake visine. Odaberite manje tegle tako da se nakon otvaranja brzo potroše. Ugurajte ih što više, tako da ne plivaju u kiselini.

U tegle sa krastavcima možete dodati i po nekoliko zrna bibera i grančicu kopra. Nakon što ste napunili tegle, pripremite kiselu smjesu alkoholnog sirćeta.

Za zimnicu se inače koristi omjer 1:3, odnosno na litru alkoholnog sirćeta idu tri litre vode. Kod krastavaca ova smjesa može biti i blaža, i to po ovom receptu:

Na 2 dl alkoholnog sirćeta stavite 7 dl vode te po jednu veliku kašiku soli i šećera.

Ukoliko vam smeta šećer u zimnici, nije ga nužno dodati. Na kilogram krastavaca ide oko pola litre alkoholne smjese.

Svaku teglu napunite hladnom smjesom sirćeta do vrha, pustite da odstoji pola sata, pa ako je potrebno dolijte još kiseline. Zatvorite dobro poklopcem s navojem. Na dno većeg lonca stavite kuhinjsku krpu, na nju stavite tegle pa dolijte hladne vode do dvije trećine visine tegli. Stavite na vatru pa kuvajte dok voda ne proključa. Tada zagasite i ostavite tegle da se ohlade u vodi. Kad se ohlade, obrišite ih i spremite u špajz.

Sa gorušicom

Ne morate se striktno držati recepta, neka vam bude vodilja za stvaranje svoje dobitne kombinacije.

Sastojci:

oko 3-4 kg krastavaca

3,5 l vode

6 dcl alkoholnog sirćeta

300 g šećera

10 kašika soli

4 kašike sjemenki gorušice

4 kašike sušenog kopra (može i svježi)

2 kašike sušenog korijandera

po želji biber

1-2 kašike konzervansa

Priprema:

Krastavce jedan po jedan operite četkicom. Tegle takođe operite i posušite na suncu ili u rerni. Krastavce na gusto poslažite u tegle. Sve sastojke (osim krastavaca) stavite u lonac i pustite da zakuva i kuvajte dok se šećer ne otopi nekoliko minuta. Krastavce u teglama zalijte vrućim prelivom i odmah ih zatvorite. Ukoliko ne uspijete naslagati krastavce tako gusto da vam se ne dižu iznad tekućine koristite plastične štitnike, prenose Nezavisne.