Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Srbac biće održana u utorak

Predsjednik Skupštine opštine Srbac iz prethodnog saziva, Mirko Stojić, sazvao je za utorak 29. decembra prvu sjednicu Skupštine opštine u novom sazivu koja će početi u 10 časova.

Na dnevnom redu se nalazi 28 tačaka dnevnog reda, među kojima i izvještaj Centralne izborne komisije BiH o ovjeri mandata odbornika izabranih na lokalnim izborima 15.11.2020. godine, kao i rješenje o proglašavanju mandata odbornicima Skupštine opštine Srbac u sazivu 2020-2024. godine.

U planu je polaganje i potpisivanje svečane zakletve načelnika opštine i odbornika Skupštine opštine Srbac, kao i potpisivanje Izjave o prihvatanju i poštovanju Etičkog kodeksa Skupštine opštine Srbac.

Dnevnim redom je planirano i saopštavanje imena i prezimena odbornika sa nazivom političkog subjekta koji čine skupštinsku većinu, sa ovjerenim potpisima i formiranim Klubovima odbornika.

Na skupštini će biti imenovana Komisija za izbor i imenovanja, uz usvajanje zaključka o konstatovanju prestanka mandata odbornicima iz prethodnog saziva.

U planu je i izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine Srbac, kao i zamjenika načelnika opštine Srbac.

Biće imenovani i predsjednici, zamjenici predsjednika i članovi stalnih radnih tijela Skupštine opštine Srbac: Komisija za statut i propise, Komisija za budžet i finansije, Komisija za ljudska prava, nadzor, predstavke i pritužbe građana, Komisija za mjesne zajednice, saradnju sa opštinama i gradovima, Komisija za boračka pitanja, Komisija za nagrade i priznanja, Komisija za vjerska pitanja, Komisija za pitanja mladih, Komisija za poslove iz stambene oblasti, Komisija za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa, Odbor za društveni položaj žene i ravnopravnost među polovima, Odbor za praćenje primjene Etičkog kodeksa Skupštine opštine Srbac, Odbor za zdravlje, Savjet za poljoprivredu i Savjet za sport.

Imenovaće se i vršioci dužnosti sekretara Skupštine opštine Srbac, načelnika Odjeljenja za opštu upravu, načelnika Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti, načelnika Odjeljenja za finansije i načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Utvrdiće se lista lica koja učestvuju u zaključivanju braka kao i lista stručnjaka za imenovanje Konkursnih komisija za prijem službenika Opštinske uprave opštine Srbac.

Na dnevnom redu se nalazi i prijedlog Odluke o usvajanju rebalansa budžeta opštine Srbac za 2020. godinu po hitnom postupku, prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izvršenju budžeta opštine Srbac za 2020. godinu po hitnom postupku, prijedlog Odluke o usvajanju osnova Ekonomske politike Opštine Srbac za 2021. godinu, prijedlog Odluke o usvajanju budžeta Opštine Srbac za 2021. godinu, po hitnom postupku i prijedlog Odluke o izvršenju budžeta Opštine Srbac za 2021. godinu po hitnom postupku,

Na prvoj sjednici će se naći i prijedlog Odluke o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o usvajanju rebalansa budžeta opštine Srbac za 2020. godinu, Odluke o izmjeni Odluke o izvršenju budžeta opštine Srbac za 2020. godinu, Odluke o usvajanju budžeta Opštine Srbac za 2021. godinu i Odluke o izvršenju budžeta Opštine Srbac za 2021. godin.

Od ostalih tačaka, tu su prijedlog Odluke o visini stope poreza na nepokretnosti na području opštine Srbac za 2021. godinu, prijedlog Programa rada JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Srbac za 2020/2021. godinu i prijedlog Odluke o ekonomskoj cijeni usluge u JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Srbac za 2021. godinu.

Na dnevnom redu je i prijedlog Odluke o stipendiranju studenata u školskoj 2020/2021. godini, prijedlog Odluke o donošenju Plana parcelacije u Kukuljama i prijedlog Odluke o imenovanju doktora medicine-mrtvozornika na području opštine Srbac u 2021. godini.

Biće razmatran i prijedlog Odluke o odobravanju isplate novčanih sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede u 2020. godini na području opštine Srbac i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o dodjeli sredstava u sklopu Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2020/2021. godini

Među predloženim tačkama je i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Sporazum o finansiranju projekta donatorskim sredstvima u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Sporazum po Odluci o raspođeli sredstava po osnovu odluke Vlade Republike Srpske.