Koliko je potrebno da hodamo napolju da bi to uticalo na mentalno zdravlje

Postoji razlog zašto su zvuci prirode, cvrkut ptica, tekući potoci, kiša koja pada, često zvučne opcije za meditaciju.

Nova mala studija objavljena u Molekularnoj psihijatriji to dodatno naglašava. Studija je pokazala da jednosatna šetnja prirodom smanjuje stres u poređenju sa jednosatnom šetnjom u užurbanom gradskom okruženju.

Studija je pratila 63 osobe kojima je nasumično dodijeljena šetnja prirodom ili urbana šetnja.

Šetnja prirodom se odvijala u šumi, a urbana šetnja u prometnoj ulici u gradu. Učesnicima je naloženo da ne provjeravaju svoje telefone i ne zaustavljaju se u prodavnicama dok su u šetnji.

Dobili su ručak u vrećama i telefon sa tajmerom od 30 minuta. Prije šetnje, učesnici su popunili upitnik, a zatim su prošli fMRI skeniranje koje je mjerilo dva zadatka. Prvi zadatak je mjerio moždanu aktivnost, a učesnicima je prikazano 15 ženskih i 15 muških lica koja su imala neutralan ili uplašen izraz. Drugi mereni zadatak bila je moždana aktivnost koja treba da stvori nivo stresa kod učesnika. Tokom zadatka, učesnici su imali određeno vrijeme za rješavanje izazovnih aritmetičkih zadataka, piše HuffPost.

Nakon šetnje, učesnici su popunili još jedan upitnik i podvrgnuti još jednom fMRI skeniranju koje je mjerilo iste zadatke koje su obavljali prije šetnje. Rezultati su pokazali da je priroda značajno poboljšala nivo stresa kod ljudi. Studija je otkrila da su oni koji su učestvovali u 60-minutnoj šetnji prirodom iskusili niži nivo stresa nakon boravka napolju.

- Rezultati naše studije pokazuju da se poslije samo jednočasovne šetnje u prirodi smanjuje aktivnost u regionima mozga koji su uključeni u procesiranje stresa - rekla je za Medical Nevs Todai Sonja Sudimac, vodeći autor studije.

Konkretno, istraživači su otkrili da je aktivnost amigdale mozga, koja je odgovorna za naš odgovor na stres i strah, smanjena kod onih koji su bili u grupi za šetnju prirodom. Ovo smanjenje nije primjećeno kod ljudi koji su završili gradsku šetnju.

Osim toga, van ove studije, postoji opsežna istraživanja o pozitivnim efektima na otvorenom, tako da nije teško zaključiti da je čak i nekoliko minuta napolju bolje nego ništa.

Osim smanjenog stresa, priroda ima i druge prednosti. Dr Tamana Sing, kodirektor centra za sportsku kardiologiju na Klivlendskoj klinici, ranije je rekla za HuffPost da hodanje u prirodi takođe ima dodatne koristi za mentalno zdravlje.

- Mnogi od nas jednostavno nemaju dovoljno prirode, a šetnja je fantastičan način da se usredsredimo na udisanje vazduha, slušanje šuštanja lišća, cvrkuta ptica -

 

nezavisne.com