Ko u Srpcu štiti interese manjinskog stanovništva i osoba sa invaliditetom?

Zbog činjenice da spada u red lokalnih zajednica sa manje od 20 hiljada stanovnika i ne ispunjava kriterijume za to, u Srpcu se ne bira odbornik iz reda nacionalnih manjina koji bi bio glas ove populacije u Skupštini opštine. Njihove interese, manje ili više uspješno, zastupaju svi odbornici.

Međutim, srbačka opozicija ima primjedbu na rad odbornika koji čine skupštinsku većinu tvrdeći da se ne bore dovoljno ni za socijalno ugrožene sugrađane, a gdje su tu tek pripadnici onih čiji glas se ne čuje u skupštini?

LABILNA VEĆINA USPORAVA ŽIVOT

Interese stanovnika ove opštine na samom sjeveru Republike Srpske brani 25 odbornika, a svojstveno ovom mjestu je da se skupštinska većina uglavnom kreće u omjeru trinaest (pozicija) naprema dvanaest (opozicija) i nekoliko puta se mijenjala. Dovoljno je da jedan odbornik promijeni političku partiju i samim tim se promijeni i odnos u skupštinskim klupama. Takvih slučajeva bilo je posebno u vrijeme bivšeg načelnika opštine Drage Ćirića, što se odražavalo i na sam rad lokalnog parlamenta, sprovođenje odluka, pa i realizaciju investicija i kvalitet života u Srpcu.

Budžet u Srpcu iznosu oko 8,1 milion konvertibilnih maraka i ima izraženiji socijalni karakter u odnosu na razvojne komponente. To znači da se budžetskim novcem „krpe rupe“ i kupuje socijalni mir, ali se ne ulaže dovoljno u razvoj, strvaranje bolje poslovne klime i otvaranje firmi koje bi punile budžet.

Slađana Kežić, majka djeteta sa posebnim potrebama, nedavno je u okviru srbačkog Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama „Izvor“ provela vikend na Jahorini. Ovaj izlet, koji su članovi udruženja ocijenjen veoma uspjelim i sadržajnim, djelimično je finansirala Opština Srbac.

„Naše udruženje ima određenu pomoć od strane lokalne vlasti. Opština plaća i prevoz za učenike – djecu sa posebnim potrebama. Imamo primjedbu na kašnjenje nadoknade za tuđu njegu i pomoć. Generalno, smatram da bismo morali dobijati značajniju budžetsku podršku, i kao udruženje, i pojedinačno“, rekla je Kežićeva.

MOŽE I BOLJE I PAMETNIJE

I dok se pozicija brani da ni jedna kategorija stanovništva u gradu na Savi i Vrbasu nije „zakinuta“ kada su u pitanju budžetska davanja, opozicija smatra da se može i bolje i pametnije.

U PDP-u tvrde da ratni-vojni invalidi i druge osobe sa invaliditetom uopšte nemaju povoljan tretman.

“Materijalni status ovih kategorija je nezadovoljavajući. Njihov položaj nije sistemski riješen u društvu. Kad je u pitanju opština Srbac, budžetska izdvajanja su nedovoljna i ove kategorije zaslužuju mnogo veću pažnju, materijalna izdvajanja i poštovanje. Ovo se posebno odnosi na ratne-vojne invalide, slijepa i slabovida lica i druge kategorije invalida“, kažu u srbačkom PDP-u.

Pomoć za izgradnju kuće dvojici Srpčana

Na drugoj strani, odbornik iz reda Saveza nezavinih socijaldemokrata, Jordan Kuvalja, inače odbornik koji neumorno organizuje i sprovodi razne projekte i akcije na terenu, smatra da je prava istina na drugoj strani. Kuvalja je aktivan ne samo u Razboju Lijevče, već i u župskom dijelu opštine, i poput  kolege Radojice Vidovića, odbornika iz Kukulja sproveo je u djelo i nekoliko kapitalnih projekata.

Kuvalja kaže da u Srpcu nema odbornika iz reda nacionalnih manjina i rješavanje svih problema kod manjina je isto kao za sve građane. Prema njegovim riječima konkretne akcije, pogotovo za lica sa invaliditetom i druge ugrožene kategorije, dešavaju se u nizu.

Međutim, i on govori o pojedinačnim slučajevima, a ne o sistemskom rješenju za poboljšanje položaja manjina i ranjivih kategorija u Srpcu.

“Ovih dana radimo kuću za ratnog-vojnog invalida Zorana Crnomarkovića iz Razboj Lijevča. Opština Srbac je kupila plac, a preko fonda Boračke organizacije već smo počeli gradnju i uz akcije cćemo završiti kuću. Evo i drugog primjera, Dragoljubu Sivcu  prilikom izlivanja Vrbasa, uništena je kuća. I tu je opština Srbac pomogla da se kupi plac i preko UNDP se radi na završetku kuće“, rekao je Kuvalja.

Pozicija ističe da se upravo na ovakve i slične primjere troše sredstva iz budžetske stavke „Pojedinačni grantovi“, a u opoziciji smatraju da se taj novac koristi u predizborne svrhe.

Odgovor na to pitanje, na jednom od zajedanja lokalne Skupštine, dao je načelnik Odjeljenja za finansije Vladimir Gužvić.

“Grantovi za pojedince su povećani na osnovi programa za socijalnu zaštitu, a odnose se na socijalne slučajeve, borce, ratne-vojne invalide, ugrožene penzionere, renoviranje spomenika, alternativni smještaj, prevoz i druge slične potrebe“, naveo je Gužvić.

POMAGATI UDRUŽENJA, A NE POJEDINCE

Odbornici PDP-a Dušanka Ignjatić i Mićo Malbašić smatraju da bi novac, umjesto u grantove za pojedince, trebalo da se raspoređuje za potrebe udruženja, koja su i osnovana da zaštite interese osjetljivih kategorija.

“Zašto su Udruženju ratnih-vojnih invalida u Srpcu smanjena sredstva sa 18 hiljada na pet hiljada konvertibilnih maraka?  Zašto i dalje jedna osoba iz reda RVI ne može da obavlja stručne poslove i zastupa interese članova Udruženja? Zašto se na ovoj kategoriji društva mora štedjeti, dok se u drugim javnim ustanovama primaju novi radnici i povećavaju se grantovi? Da li je zaista potrebno da se faktički ugasi ovo udruženje“, pitanja su koja je dvojac PDP-a postavljao na skupštinskim zasjedanjima u Srpcu.

Zanimljivo je da su i kandidati za načelnika opštine Srbac na predstojećim lokalnim izborima u svojim programima i obećanjima ‘boldirali’ pitanja ugroženih organizacija. Na građanima je da prepoznaju ozbiljnost tih obećanja i na taj način pokušaju da iz budžeta za naredne četiri godine izvuku što više sredstava i za socijalne potrebe, ali i za one koje omogućavaju kvalitetniji život na duže staze, a to su kapitalna ulaganja.

Za Srpčane koje zanima kako se troši javni novac, odnosno, novac svih građana, na opštinskoj internet stranici na interesantan način je prikazana struktura potrošnje u rubrici „Budžet za građane“.

Boško GRGIĆ