Kinezi traže dodatne garancije Srpske za izgradnju HE „Buk Bijela“

Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od Vlade Republike Srpske kako bi potpisale ugovor za ovaj projekat vrijedan 250 miliona evra. Kao razlog su naveli sporove koji se o ovoj hidroelektrani vode pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om, saznaje portal CAPITAL.

Hidroelektrana „Buk Bijela“ je zajednički projekat „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ vrijedan 250 miliona evra.

Od tog iznosa “Elektroprivreda Srbije” će obezbijediti 51 odsto sredstava, a “Elektroprivreda RS” 49 odsto, koliko iznosi i učešće dvije elektroprivrede u zajedničkom preduzeću „HES Gorna Drina“.

Hidroelektranu po sistemu „ključ u ruke“ trebalo bi da gradi jedna od tri kineske kompanije koje su prije nekoliko mjeseci dostavile ponude, a riječ je o kompanijama, „Dongfang Electric Corporation“, „Power China“ i „Energy China“.

Osim izgradnje, firma koja bude izabrana za izvođača trebalo bi da obezbijedi i finansiranje, dok će za vraćanje kredita garantovati vlade RS i Srbije.

Iako je od dostavljanja ponuda prošlo već četiri mjeseca, odluka o izvođaču još nije donesena.

Jedan od glavnih razloga za to je, kako saznajemo, zahtjev koji su ove kompanije ispostavile vladama Srpske i Srbije. Naime, Kinezi su zatražili dodatne garancije o ovom projektu, navodeći kao razlog sporove koji se o njemu vode pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om.

Prema našim informacijama kineske banke ne žele da finansiraju ovaj projekat dok situacija ne bude potpuno čista, odnosno dok se ne riješe oba spora koja se vode u vezi sa ovim projektom vrijednim pola milijarde maraka.

Kako saznajemo, vlasti RS ne brine mnogo spor pred UNESCO-om, već onaj pred Ustavnim sudom za koji se trenutno ne vidi rješenje.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: