Kao da živimo u Beču: Litar ulja u BiH košta koliko i u Austriji, a plate neuporedive

Cijene osnovnih životnih namirnica u pandemijskoj godini su značajno porasle, a ono što je najviše poskupilo u proteklom periodu je ulje i to za čak 50 posto.

Od početka godine, kada je cijena ulja još bila ispod dvije marke, do sada je ono poskupjelo na više od 3 KM.

Zvanična statistika pokazuje da je u avgustu lani ulje koštalo 2,16, a u istom mjesecu ove godine 2,98 KM. U istom periodu, litar goriva je poskupio sa 1,73 na 2,13 KM.

Iz Udruženja potrošača "Don"  upozoravaju da građani BiH ulje plaćaju koliko i Austrijanci, a sa druge strane plate su u ove dvije države neuporedive.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor saopštili su da litar  u Austriji košta 1,59 evra ili oko 3,1 KM.

"Riječ je o istom proizvodu koji imamo i na našem tržištu. Stalno pišemo o cijenama ulja i poskupljenjima, ali je neshvatljivo da litar u Austriji košta kao i kod nas. Pitamo se šta je sa prevozom, maržama, PDV-om, a opet cijena gotovo ista. S druge strane, cijena rada u proizvodnji u Austriji iznosi najmanje 13 evra, a kod nas 1,45 evra po satu. Zahtijevamo od nadležnih da u skladu sa svojim nadležnostima zaustave divljanje cijena na našem tržištu", ističu iz DON-a.

Litar ulja u FBiH je u avgustu ove godine koštao 3,02 KM, a u RS-u 3,20, što je značajan rast cijene u odnosu na isti mjesec 2017. kada je litar ulja u FBiH koštao 2,10 KM, kao i u RS.

U avgustu 2021. godine, 250 grama maslaca u FBiH je koštalo 5,42 KM, a u RS-u 5,38, što je rast u odnosu na august 2017. kada su građani za ovu namirnicu u FBiH izdvajali 5,00 KM, a u RS-u 4,20.

(M. Isović Dobrijević BUKA)