Vikend je, dobro je znati: Kako piti, a ne napiti se?

Saznajte kako donekle sigurno piti, a da se ne napijete previše, te ne našetite sebi ili drugima. I zapamtite, umjerenost je najbolji lijek. A uz umjerenost donosimo jos 11 savjeta za sigurnije i zdravije ispijanja žestica, vina i piva.
 

1. Smiju li se mješati pića?

Ne. Ne mješajte pića. Ako pijete pivo, držite se cijelo veče piva. Ukoliko mješate piće neće vam toliko naštetiti alkohol koliko sami mix svih mogućih aroma, aditiva, trava, što će na kraju izazvati povraćanje i nesnosne glavobolje dan nakon.
 

2. Koliko brzo smijete piti?
Pijte polako. Naime, jetra može preraditi u roku od jednog sata jedno pivo, a sve poviš toga stvara napor za vašeg glavnog čistača u organizmu. Mislite da vam je malo jedno pivo od 3 dl u roku od sat vremena. A sada zamislite da ste cijelu veče vani, nekih šest sati. Šest piva i nije tako malo, zar ne?
 

3. Pomaže li hrana?
Prije nego krenete piti dobro se najedite. Dokazano je da masna hrana usporava apsorpciju alkohola i jetra ga lakše razlaže. Hrana ne može poništiti djelovanje alkohola, ali će značajno usporiti njegov ulazak u krvotok. Naime, stijenke želuca i crijeva istovremeno će morati upijati tvari iz hrane. Takođe, biće i manje opterećenje na jetru.
 

4. A voda nekih pola sata prije pijanke?
Prije unosa alkohola popijte dvije čaše vode. Dokazano je da unos bezalkoholne tekućine prije unosa alkohola može umanjiti njegovo djelovanje na mozak. Mineralna voda usporava djelovanje alkohola. A što se tiče vaše jetre, bolje je popit gemišt nego 2 dl čistog vina. Takođe, pijte vodu dok pijete alkohol. Naime, alkohol dehidrira. Voda neće 'ubiti' alkohol, nego će samo usporiti apsorpciju, pa će trovanje biti podnošljivije, A i sutra će manje boljeti glava, jer će dehidracija organizma (i mozga) biti manja. No, ne pijte previše vode, jer pijenjem litri i litri vode 'ispiremo' elektrolite.
 

5. I malo je puno
Savez klubova liječenih alkoholičara navodi da se krivo procjenjuje da u manjim količinama alkohol ne šteti organizmu, budući da uzimanjem više od 1-2 pića dnevno u prosjeku, nakon niza godina dolazi do oštećenja jetre i drugih organa. Za posebne prilike možete nazdraviti s kojom čašicom, ali zapamtite da kroz dugi period i već 2 dl vina, pola litre piva ili 0,5 dl žestice po obroku, škodi čovjeku. Stoga alkohol, iako ima nešto kalorija, zbog tih nuspojava ne bi trebali smatrati prehrambenim proizvodom, navode stručnjaci.
 

6. Smijem li piti ako sam trudna?
Pijenje alkohola tokom trudnoće je zabranjeno, zato što svaka količina alkohola može direktno negativno uticati na razvoj ploda. Kod trudnica koje su pile alkohol tokom trudnoće, nastaje oštećenje ploda koje se naziva fetalni alkoholni sindrom. Bebe s tim sindromom su u principu smanjene tjelesne težine, slabijeg duševnog i tjelesnog razvoja, uz mogućnost stvaranja nakaznosti (mikrocefalija, deformacija usana, uške, vjeđa i druga oštećenja).

7. Djeluje li alkohol drugačije kod žena?
Fiziologija alkohola u žena je nešto drugačija nego u muškaraca. Žene zato brže osjećaju tegobe nastale prekomjernim pijenjem u odnosu na muškarce, pa ista količina alkohola različito djeluje na muškarca, u uporedbi s istom količinom alkohola u žena. To je stoga što tijelo žene sadrži manje vode a više masti od muškog organizma. S obzirom na to da se alkohol miješa s tjelesnim tekućinama i vodom u organizmu, uzeta količina alkohola postaje više koncentrisana u ženom tijelu u odnosu na muškarčevo tijelo. Stoga su preporučene granice pijenja u žena niže nego u muškaraca. U žena prije nastaje ovisnost o alkoholu, brže nastaju tjelesne komplikacije prouzročene alkoholizmom, navode u Klubovima liječenih alkoholičara.
 

8. A ako ipak odlučite piti...
Osnivač Bostonske pivare, Jim Koch, kaže da ima jedan mali trik uz koji možete piti cijelu noć, a ne napiti se. Naime, tvrdi da je tajna u kvascu. "Prije nego što udarim po piću uzmem suhi kvasac. I onda ne budem pijan", kaže Koch, navodeći da prije izlaska zna žlicu praškastog kvasca umješati u jogurt i popiti. Stručnjaci objašnjavaju da kvasac sadrži enzime koji razgrađuju alkohol, a što je sličan proces kada jetra razgrađuje alkohol.
 

9. Kakva pića izbjegavati i s čim ne mješati alkohol?
Pa obojana pića, koktele s previše šećera, kao i energetska pića u kombinaciji s alkoholom. Pojedina pića uzrokuju katastrofalne mamurluke koji traju danima. Tu se navode pića koja u sebi imaju veću količinu metanola uz etanol, poput viskija, crnog vina, konjaka i još nekih obojanih pića. Bolje piti 'čistija' pića poputr votke ili gina, savjetuju stručnjaci. Pazite, alkohol pojačava djelovanje sedativa, stoga pazite ako uzimate nešto za smirenje, takođe nipošto ne mješajte piće s narkoticima.
 

10. Kako pijenje alkohola djeluje na osobe starije dobi?
Učinci alkohola variraju ovisno o dobi. U starijih osoba pijenje alkohola može uzrokovati razvoj smanjenih reakcija, slabiji sluh, kao i smanjenu toleranciju na unos alkohola, što može stvoriti povećani rizik za nastanak većeg broja ozljeda, saobraćajnih i drugih nezgoda. Takođe, u takvih osoba miješanje alkohola i lijekova koje oni uzimaju, može dovesti do direktnih organskih oštećenja i novih zdravstvenih poteškoća. Starije osobe moraju ograničiti uzimanje alkohola na  samo jedno piće na dan, navode Klubovi liječenih alkoholičara.
 

11. Šta ako ste se ipak napili?
Čim dođete kući popijte dvije čaše vode, tijelo je nausšno potrebna tekućina. Potom pojedite dvije banane, popijte jedan multivitamin kako bi nadoknadili elektrolite izgubljenje znojenjem i pravac na spavanje. U Cetinskoj krajini se kunu da je njhov recept za mamurluk najbolji, a to je jutro nakon opijanja popiti čašu dvije rasola, tj. vode u kojoj se kiseli kupus. Navodi se da je dobra i supa od paradajza ili piletine, kao i nazaslađena kava s limunom.
Neki tvrdi i da jogurt čini čuda, kao i domaće kiselo mlijeko. Iako šećer tokom pijenja alkohola treba izbjegavati, on ipak može pomoći. Naime, tijelu je tokom mamurluka potrebna energija za oporavak pa je dobro piti voćne sokove, ali ne gazirane napitke, iako se neko kune da mu takva pića baš pomažu tokom mamurluka.

Kad se probudimo najbolje bi bilo pojesti nešto, naravno ako nam se ne povraća. Može se pojesti opet banana, a potom pričekati neko vrijeme i pripremiti juhu, rižu i skuhati piletinu, te popiti vitamin c, b kompleks vitamina i tabletu s mineralima i elektrolitima (kalij, magnezij...)