Jašarević vozio odbjeglog Zeljkovića u Beograd i vratio ga za Banju Luku

U okviru istrage u predmetu “Korona ugovori” pripadnici MUP-a Srpske uhapsili su danas Milana Jašarevića, radnika Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ), a koji je stavljen na raspolaganje Timu zа prаćеnjе sprоvоđеnjа mјеrа Rеpubličkоg štаbа zа vаnrеdnе situаciје, te od tada vozi i predsjednika tog tima Nenada Stevandića.

U sklopu ovog predmeta, podsjećamo, vodi se istraga protiv više lica, uključujući i smijenjenog direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

- Kako se sumnja, onaj dan kada je za Zeljkovićem tragala policija u Banjoj Luci u Beograd ga je vozio upravo Jašarević te ga potom vratio u Banju Luku - ističu izvori.

Podsjećaju da je Zeljković ranije izjavio istražiocima da je bio u Beogradu dok je policija vršila pretres u Banjoj Luci, te da nije ni znao da će biti ispitivan. Tužioca je, otkrivaju naši sagovornici, upoznao da, kako tvrdi, nije izbjegavao dolazak na saslušanje.

- Rekao je da nije izbjegavao dolazak na saslušanje te da je imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banju Luku. Izjavio je da nije znao kada će se vršiti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za njegovim ispitivanjem - otkrili su izvori.

Dakle, radnika RUCZ sumnjiče da je Zeljkovića tada vozio, a iz RUCZ su rekli da nemaju informacije o njegovom hapšenju.

- Jašarević je zaposlen u Republičkoj upravi civilne zaštite. Niko nas nije obavijestio da je uhapšen - kaže Milan Novitović, direktor RUCZ.

Iz RUCZ pojašnjavaju da je Jašaravić zaposlen u RUCZ na poziciji višeg stručnog saradnika za planiranje, obuku i međunarodnu saradnju, s tim što je stavljen na raspolaganje Timu zа prаćеnjе sprоvоđеnjа mјеrа Rеpubličkоg štаbа zа vаnrеdnе situаciје.

- On obavlja zadatke u tom tijelu, kojem je stavljen na raspolaganje 24 sata. Na čelu tog tima je Nenad Stevandić - rekli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Stevandić je danas kratko u izjavi rekao da ne može komentarisati ništa o ovom slučaju.

- On je vozač Civilne zaštite i radi u Timu zа prаćеnjе. Vozi i mene, vozi sve, koga god treba - rekao je Stevandić.

Uz navođenje inicijala, iz MUP-a Srpske potvrdili su da su pripadnici njihove Uprave za organizovani i teški kriminalitet, po naredbi Okružnog suda u Banjoj Luci, uhapsili Jašarevića. Terete ga za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

- U toku su pretresi na više lokacija, a po završetku kriminalističke obrade on će biti predat Republičkom javnom tužilaštvu – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala - naveli su iz MUP-a Srpske.

Podsjetimo, odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske, donesenom sredinom decembra, za još dva mjeseca produžen je pritvor Zeljkoviću i Slavku Bojiću, direktoru firme “Procontrol”.

Tužilaštvo je prethodno tražilo da im se pritvor produži za tri mjeseca, dok to nije zatraženo za direktora firme “Promeding” Dragana Dubravca, te vlasnika Turističke agencije “Travel 4 Fun” Sašu Markovića, koji su takođe obuhvaćeni ovom istragom.

Četvorica osumnjičenih, podsjetimo, uhapšeni su u istoj policijskoj akciji, u sklopu istrage koja se odnosi na sporne nabavke medicinske opreme za potrebe Instituta.

Naime, kako se, između ostalog, sumnja, medicinske maske, čija je nabavna vrijednost 0,36 KM, Institutu su fakturisane po cijeni od 6,90 KM. 

bl-portal.com