Izvršena sanacija Doma penzionera u Srpcu

Pripadnici najstarije populacije u Srpcu dobili su bolje uslove za druženje i rad nakon što je nedavno izvršena sanacija Doma penzionera koji nije rekonstruisan još od 1975. godine.

Najveći iznos sredstava, u iznosu od oko 70 odsto, obezbijedili su Opština Srbac i Ministarstvo finansija Republike Srpske, a ostatak Udruženje penzionera RS i privredna društva iz Srpca, dok je dio sredstava izdvojilo i Udruženje penzionera opštine Srbac.

Objekat Doma penzionera danas su obišli načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić koji su izrazili zadovoljstvo uspješno završenim radovima.

“Bili smo u posjeti prije godinu dana kada smo se dogovarali oko ove investicije i vidi se ogromna razlika u odnosu na tadašnje stanje. Penzioneri sada imaju najbolje uslove za dnevni boravak i sigurno je da su sredstva iskorištena na najbolji mogući način”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je podsjetio da je Opštinska uprava proteklih godina povećavala godišnja izdvajanja iz budžeta za rad Udruženja penzionera a da planirani iznos za narednu godinu sigurno neće biti smanjen, iako je zbog pandemije virusa korona prisutno slabije punjenje budžeta u odnosu na raniji period, prenosi zvanična interenet stranica Opštine Srbac.

Predsjednik udruženja Ostoja Romić zahvalio je načelniku na dolasku i pruženoj pomoći, istakavši da je on jedini načelnik koji je obišao njihovo udruženje u zadnjih dvadesetak godina.

Sekretar udruženja Slavko Malešević rekao je da je uz podršku Opštinske uprave i republičkih institucija učinjeno mnogo na obezbjeđenju boljih uslova života i zdravstvenoj njezi najstarijih stanovnika naše opštine.

“Od decembra prošle do septembra ove godine uputili smo 22 naša člana na banjsko-klimatsko liječenje, od čega je desetoro njih otišlo u banju sredstvima iz budžeta Republike Srpske a za 12 penzionera je boravak finansiralo naše udruženje. Takođe smo uz pomoć Opštinske uprave obezbijedili jednokratnu novčanu pomoć od po 50 KM za 350 najugroženijih penzionera, među koje spadaju socijalno ugroženi i teško bolesni penzioneri, zatim oni kojima je potrebna tuđa njega i pomoć, te penzioneri u dubokoj starosti”, istakao je Malešević.

On dodaje da za više od 100 penzionerskih porodica ugovorena nabavka ogrevnog drveta za narednu grejnu sezonu po cijeni od 47.63 KM po kubnom metru, a omogućeno je plaćanje na rate.

Govoreći o sanaciji unutrašnjih prostorija Doma penzionera, Malešević se zahvalio srbačkoj firmi “Gradprom” koja je uspješno izvršila radove, kao i firmi ”Elips” iz Bajinaca koja je zamijenila stolariju, firmi ”Manera” koja je nabavila nove stolice, dok je trakaste zavjese ugradila firma ,,Mega stil” iz Banjaluke. Nabavljena je i nova oprema za bife u objektu koju je doniralo preduzeće ”Dijana tekstil”.

Malešević je dodao da je sa Vladom Republike Srpske usaglašeno da se objekti Domova penzionera u Srpskoj prenesu u vlasništvo opštinskih udruženja, što je bila jedna od inicijativa srbačkih penzionera u proteklom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će Opštinska uprava uz pomoć srbačkog Vodovoda u narednom periodu raditi i na rješavanju dugogodišnjeg problema začepljene kanalizacione mreže na ovoj lokaciji, što je stvaralo problem kako korisnicima Doma penzionera, tako i drugim korisnicima i stanarima ovog stambeno-poslovnog objekta.