Inspektor oblovinu skretao u svoju pilanu, a položaj koristi i za druge biznise

Pilana, benzinska pumpa, knjigovodstveni biro i tekstilni pogon u vlasništvu su porodice republičkog inspektora Milana Milovca. Trgovina uticajem, sukob interesa, prijave za mito i korupciju, namještanje poslova svojim firmama, samo su dio nezakonitosti koje mu stavljaju na teret.

Zbog sumnji da je ovaj republički šumarski inspektor u šumskim gazdinstvima, koje je kontrolisao, ugovarao isporuku drveta za sopstvenu pilanu, a privatnike kod kojih je bio u kontroli primoravao da poslovne knjige vode kod njegove supruge, pod istragom je Unutrašnje kontrole Inspektorata Republike Srpske, otkriva portal CAPITAL.

Milovac je dugogodišnji šumarski inspektor u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove – Inspektoratu Republike Srpske, a posljednjih nekoliko godina je u sukobu interesa jer ima više firmi u porodičnom vlasništvu.

Firme su, prema saznanjima CAPITAL-a, u vlasništvu njegove supruge Mare Milovac, čime je inspektor, po Zakonu o državnim službenicima, u sukobu interesa.

Pilana sa cjepačem, benzinska pumpa, knjigovodstveni biro te tekstilni pogon biznisi su kojima se bavi porodica Milovac, a prema riječima izvora CAPITAL-a iz Inspektorata i javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, Milovac zloupotrebljava položaj i trguje uticajem na način da one koje kontroliše primorava da posluju s firmama koje su registrovane na njegovoj supruzi.

Uprkos tome, a i krivičnoj istrazi koju su protiv njega vodili MUP i specijalni tužioci, Milovac i dalje nesmetano obavlja poslove republičkog inspektora.

I sam Milovac priznaje da su pomenute firme u vlasništvu njegove porodice, pravdajući se da pilana ne radi, te da time i nije u sukobu interesa. Međutim, podaci pokazuju suprotno, pilana je sa šumskim gazdinstvom ugovorila isporuku oblovine za ovu godinu, a i svi bankovni računi su joj aktivni.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL.