Inspekcija zabranila uvoz napitka "Prime" u BiH

Federalna sanitarna inspekcija na Mjestu carinjenja Rajlovac – Sarajevo danas je zbog neispunjavanja uslova, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka "Prime Ice Pop Hydration" iz Velike Britanije.

Kako su saopštili, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, te članovima 12, 13, 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvesti niti staviti u promet - stoji u saopštenju Federalne granične sanitarne inspekcije.

Takođe, ispitani uzorak "Prime Ice Pop Hydration 500 ml" ne odgovara članu 15. tačka 1. i članu 17, Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani.

Shodno tome, naređen je povrat pošiljaocu, odnosno uništenje pošiljke ukoliko povrat nije moguć.

nezavisne.com

Tagovi: