Hrana koju treba izbjegvati prije plivanja

Većina ljudi ne vodi računa o hrani koju konzumira na moru. Svi jedva čekamo odmor, pa manje vodimo računa o ishrani, a tada se opuste i oni koji unose samo zdrave namirnice.

Ipak, postoje namirnice i pića koje nikako ne bi trebalo da jedete i pijete prije plivanja. Inače je pravilo da u vodu ne ulazimo barem pola sata poslije jela, a važno je znati da neka hrana i pića mogu biti prilično opasna.

Ljuta hrana

S obzirom na to da plivamo u vodoravnom položaju, refluks kiseline mnogima može da predstavlja problem. Ljuta i začinjena hrana ga još više komplikuje, pa bi najbolje bilo da izbjegavate ljute umake, papričice i ostale namirnice ovog ukusa.

Alkohol

Ovo se naročito odnosi na mlade koji obožavaju dnevne žurke na plažama. Svima je poznato da alkohol smanjuje sposobnost reagovanja i adekvatne procjene u datom trenutku, pa je logično da ga treba izbjegavati prije ulaska u more.

Mahunarke

Mahunarke poput pasulja i graška sadrže puno vlakana koja su dobra za zdravlje, ali mogu izazvati nadutost, zatvor i grčeve, što vam može pokvariti letnje uživanje.

Energetska pića

Mnogima prija hladno energetsko piće za koje smo ubeđeni da stvara osećaj budnosti. Ipak, energetska pića mogu da izazovu proliv i mučninu, a velika je verovatnoća i da budete dehidrirani.

(MONDO)

Tagovi: