HET demantovao da se firma privatizuje: "Nije u pitanju razgradnja, već gradnja"

Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici ocijenila je netačnim i zluradim brojne tekstove i komentare u medijima povodom navodne privatizacije ove firme koja je procesom dokapitalizacije "uvodi na mala vrata".

- To je najneistinitija informacija i od toga neće biti ništa, jer ono što trenutno radimo jeste dokapitalizacija HET-a emisijom novih akcija - rekao je na pres konferenciji sazvanoj tim povodom direktor HET-a Gordan Mišeljić, pojasnivši da se radi o 435 miliona maraka, ali na način da će Vlada RS i dalje, kao i do sada, biti vlasnik 80 odsto preduzeća, a ostalih 20 odsto su mali akcionari, fondovi i privatna lica.

Pojašnjavajući da, prema pravu prvenstva kupnje, to pravo imaju već postojeći akcionari, on je objasnio da će Vlada RS, kroz Elektroprivredu RS i fondove čiji je ona vlasnik, obezbijediti dosadašnji procenat učešća u vlasništvu jer će dokupiti onoliko akcija koliko bude potrebno da zadrži 80 procenata vlasništva, dok će ostalih 20 odsto akcionara takođe imati pravo dokupljivanja akcija da zadrže svoj procenat, a ako to ne budu željeli, ponudiće se drugim zaineresovanim, ali ne po istim cijenama.

- U ovaj proces ne ulazimo zbog privatizacije, već je ovo najelegantnije rješenje da investiramo novac u izgradnju nove hidroelektrane, HE Dabar, gdje je neophodno vlastito učešće za kredit kod Eksim banke, na ime osiguranja tog kredita, sa našim učešćem od 33 miliona evra - kazao je Mišeljić, objasnivši da se na ovaj način obezbjeđuje državni novac bez kamata.

Ovakvo rješenje je, složili su se i ostali članovi uprave HET-a, bilo najoptimalnije jer se radi o trenutno najvećoj investiciji u BiH, a vjerovatno i regionu, koja će donijeti novu vrijednost od 272 gigavat časa električne energije koja će se, zajedno sa nizvodnim efektima novih voda, prodavati po tržišnim cijenama.

- Ne vidim razlog ni da se u ovakve stvari miješaju trenutne političke opcije jer je ovo ipak budućnost cijelog našeg entiteta, iako postoji puno pritisaka, što je domen trenutne lokalne ili regoonalne politike vezane i za izbore koji nam slijede - dodao je Mišeljić.

Iako nije želio kometarisati da li se u vezu sa tim okolnostima mogu dovesti i najave federalnog premijera Fadila Novalića u vezi kupovine akcija od strane federalne Elektroprivrede, Mišeljić je ipak rekao da svi na različite načine žele ostvariti svoje političke poene, a sama Federalna Elektroprivreda ima i drugih finansijskih dubioza i problema, sa brojim neispunjenim projektima kada su u pitanju njihovi resursi.

Budući da je u kupoprodajnom procesu i ostatak od 20 procenata malih akcionara, nije isključeno da se u taj dio uključi i federalna Elketroprivreda, što ipak neće promijeniti odnos od 80 procenata vlasništva republike, odnosno, Vlade RS.

Blagoje Šupić, predsjednik Nadzornog odbora HET-a, pojašnjava da je, u skladu sa Zakonom hartija od vrijedosti i berzanskim poslovanjem, ostavljena mogućnost svim postojećim vlasnicima kapitala da iskoriste svoje pravo preče kupovine i kupe akcije u procentu u kome su sada vlasnici, a ako ne iskoriste to pravo mogu učestvovati i ostali.

- Ako neko ne bude učestvovao u ovom procesu, tada će se njegov procenat zbog neučešća u dokapitalizaciji prepoloviti, a novim će se učesnicima obezbijediti da učestvuju u kupovini te njihove polovine i to tako što tada više akcije nisu po ovim cijenama od 0,29 evra, već će se desiti tržišna utakmica u kojoj će pobijediti onaj ko ponudi najvišu cijenu, a mi računamo da će taj procenat biti mali - kazao je Šupić.

Ni predsjednik Sindikata HET-a Miloš Ninković ne smatra da se, kako se to ovih dana moglo čuti, ne radi o izdaji i prodaji nacionalnih resursa, već su sindikalci i nakon sastanka sa rukovodstvom firme, ostali u uvijerenju da se radi samo o dokapitalizaciji da bi se radila HE Dabar.

- Da smo ijednog trenutka poslumnjali da je u pitanju nešto drugo, prodaja ili nacionalna izdaja, kako smo mogli čuti u pojedinim medijima, i sami radnici bi se digli na proteste i organizovali štrajk, jer nikome nije u interesu da rasturamo ovu državu koju smo krvavo stvarali - kazao je Ninković.

nezavisne.com