Grbavčani čuvaju antialkoholičarska „Pravila“ stara 108 godina

Tačno tri mjeseca prije početka Prvog svjetskog Grbavčani, mještani Grbavaca, sela na obroncima Kozare, osnovali  su Pobratimstvo srpskog društva za borbu protiv upotrebe alkoholnih pića i za čuvanje i podizanje narodnog zdravlja uopšte za Bosnu i Hercegovinu.


Tome svjedoči knjižica ovjerena 26. marta 1914. godine u Sarajevu, a original se još čuva u Grbavcima. Duhoviti Grbavčani kažu da su uspjeli sačuvati ovaj zanimljivi dokument, star 108 godina, za razliku od originalnog primjerka „Dejtonskog sporazuma“ koji je zagubljen.

 


- Iako su Grbavci selo najpoznatije po dobroj rakiji, rakijskim kotlovima, šljivicima, hrastovoj buradi i ljubiteljima dobre kapljice, nismo zagubili ova pravila, kao što su tamo neki zagubili originalni „Dejtonski mirovni sporazum“. Ova knjižica je dokaz o našoj zrelosti, a činjenica da smo vrhunski proizvođači rakije govori da smo odgovorni i umjereni u svemu, te da su „Pravila“ uticala na nas - rekao je Željko Blagojević, veliki proizvođač dobre rakije iz Trešnjica, jednog od zaseoka Grbavaca.

 


Zanimljivo je da upravo Grbavci danas imaju nekoliko brendova, uglavnom šljivovice, koja se prodaje i pije i izvan Evrope. To je rakija „BK“, grbavačkog zeta Hazima Rakovića, te   „Đedovača“ i „Koronuša“ , za koje je zaslužan Željko Blagojević.

 


Inače Pobratimstvo srpskog društva za borbu protiv upotrebe alkoholnih pića i za čuvanje i podizanje narodnog zdravlja uopšte za Bosnu i Hercegovinu., formirano je 1912. godine u Srajevu, što potvrđuje i datum sa knjižice „Pravila“.

B.G.