Građani Srpca: Preispitajte odluku ili slijede protesti

Mještani Poveliča će zahtjevati da opštinska vlast preispita odluku o otvaranju pretovarne stanice smeća u njihovom selu, pogotovo što postoji  dosta povoljnijih lokacija za ovu namjenu na području opštine.  Spremni su i na javne proteste.

Građani Srpca: Preispitajte odluku ili slijede protesti

Gotovo nezapaženo  prošla je odluka  skupštine opštine Srbac  o zaduženju  Komunalnog preduzeća „Komunalac“ za izgradnju takozvane pretovarne rampe, odnosno nove deponije komunalnog otpada u Mjesnoj zajednici Povelič.

Tek kada su građevinski radovi na planiranoj lokaciji uveliko počeli, došlo je do nezadovoljstva  gradjana ovog sela, za koje se tvrdi, da je jedno od najzagadjenijih naselja u opštini Srbac.  

Ogorčeni su jer je sve pripremano i odlučeno bez njihovog znanja, čime su prekršena njihova ustavom zagarantovana prava da učestvuju u donošenju odredjenih odluka od opšteg interesa. O ovom projektu nisu bili upoznati ni rukovodioci mjesne zajednice.

Poveličani ne ulaze u to što je opština “Komunalcu“ za ovu namjenu prodala 4.868 kvadratnih metara plodnog poljoprivrednog zemljišta  koje se nalazi pod koncesijom  firme „Poljotemik“ iz Poveliča.

„Problem je u tome što se lokacija nalazi stotinjak metara od Klaonice pilića „Perutnina-Ptuj S“ i u neposrednoj blizini stambenih objekata, što će, bez sumnje, još više ugroziti i onako ugroženu životnu sredinu u našem selu“, kaže mještanin Poveliča Petar Krčmar.

Sa njim se slaže i Predrag Majstorović, koji kaže da mještani godinama trpe nesnošljiv smrad zbog ispuštanja otpadnih voda iz ovdašnje Klaonice u potok Brnjavića i dalje u riječicu Savica.

„Jedva smo dočekali da Klaonica proširi prečistač koji će uskoro biti u funkciji, čime će se smanjiti zagadjivanje, a evo stiče novi ne mali problem vezano za zagadjivanje životne sredine – stvaranje deponije smeća u našem selu“,  kaže Majstorović.

Mještani Poveliča će zahtjevati da opštinska vlast preispita odluku o otvaranju pretovarne stanice smeća u njihovom selu, pogotovo što postoji  dosta povoljnijih lokacija za ovu namjenu na području opštine.  Spremni su i na javne proteste.

U  KP „Komunalac“  kažu da će se u prvoj fazi projekta izgraditi pretovarnu stanicu i nabaviti poluprikolicu većeg kapaciteta  sa kamionom tegljačem koji će u dva navrata moći prevesti 50 tona sakupljenog otpada na deponiju u Ramiće, što će zamjeniti osam odlazaka običnih kamiona za prevoz smeća i time znatno smanjiti troškove prevoza.  Za ovu namjenu investiraće se 120 hiljada KM. 

Tako će, prema riječima direktora ovog preduzeća Bogoljuba Bilanovića, prestati potreba odvoza smeća na divlju deponiju  koja se nalazi iza odbrambenog vrbaskog nasipa u Srpcu, čiji rad je još prije nekoliko godina zabranio republički vodni inspektor, ali se njegovo rješenje ne poštuje.

U Odjeljenju za prostorno uredjenje i komunalne djelatnosti opštine Srbac nisu bili zainteresovani da  govore na ovu temu. Izgleda da vlast u Srpcu ne interesuje mišljenje nezadovoljnih gradjana, naročito kada je riječ o ekologiji i ugrožavanju zdravlja  onih od kojih na izborima očekuju podršku.

BN TV

Tagovi: