Evo kada je opasno da koristite gel za dezinfekciju

Britanski ljekari izdali su hitno upozorenje vezano za korištenje gelova za dezinfekciju ruku i izlaganje suncu, nakon što su temperature ove nedelje značajno porasle.

Ako idete na bazen ili plažu, vjerovatno ste već spakovali i jedan gel, ali ljekari sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Doktorka Simran Deo rekla je za Mirror kako još uvijek nisu otkrili uzrok ovakvih reakcija poput plikova i opeklina, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu. Na pitanje kakvi su simptomi nakon korištenja gela i izlaganja suncu, rekla je:

Ako intenzivno češete ekcem ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije koja može izgledati poput opekline, dok područje postaje crveno, vlažno, a gornji sloj kože se ljušti.

Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada mnogo vremena provodite na suncu.

 "Sapun i voda zaista su najučinkovitija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina", poručuju britanski stručnjaci.