Evo kada bi nadimanje stomaka trebalo da vas zabrine

Nadimanje je pojava koju svako od nas doživljava s vremena na vrijeme, naročito poslije obilnog obroka, prenosi "The Sun".

Kada je sve uredu, neprijatnosti nadimanja obično prestaju same od sebe, bez bilo kakvih poteškoća.

Ali kada je nadimanje posljedica neke zdravstvene komplikacije, ovo mogu da budu znakovi koji bi trebalo da vas zabrinu, smatraju stručnjaci.

Obično nadimanje je kada vam je stomak malo veći, bolan je i prati vas osjećaj neprijatnosti. Vjerovatno ćete imati više gasova ili ćete čuti i osjetiti rad crijeva.

"Sasvim je normalno da povremeno imate nadimanja", kaže Semi Gil, gastroenteorolog i dijetetičar i dodaje da je veća vjerovatnoća da će žene osjetiti nadimanje u vrijeme menstruacije kao rezultat pokrenutih hormona.

Najčešći razlog za nadimanje je velika količina gasova u crijevima, ali može biti i količina hrane i tečnosti u crijevima ili zbog zatvora.

Određena hrana takođe može da izazove nadimanja, ali evo kada nadimanje treba da bude razlog za brigu. Postoje četiri znaka koje je Semi naveo kao razlog da posjetite ljekara.

  1.  Ako primjetite nadimanje koje osjećate neprekidno, bolno je i utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje. Dobra vijest je da postoji mnogo strategija koje mogu da ublaže neprijatnost.
  2. Nadimanje može da bude znak zdravstvenih problema. Netolerancija na hranu ili sindrom iritabilnog crijeva mogu da budu razlog zašto osjećate nadutost. Oba ova zdravstvena stanja dolaze sa simptomima kao što su zatvor ili dijareja.
  3. Kada je nadimanje praćeno bolovima, izmijenjenim navikama u toaletu, kada se pojavi krv u stolici i nenamjerni gubitak u težini, to može da bude signal za malignitet crijeva.
  4. Od nadimanja više pate žene nego muškarci, a žene posebo treba da brinu jer nadimanje može ponekad da bude znak raka jajnika.

(Telegraf)

Tagovi: