Evakuacija iz Bodruma zbog požara, turisti pohrlili ka spasilačkim brodovima

Turisti u Turskoj požurili su danas u susret spasilačkim brodovima nakon što im je rečeno da se evakuišu iz nekih hotela u egejskom ljetovalištu Bodrum zbog neposredne opasnosti od požara, izvijestili su turski mediji, a prenosi Tanjug.

Jedinice obalske straže vodile su operaciju, a vlasti su zatražile od vlasnika privatnih čamaca i jahti da pomognu u evakuaciji zbog neposredne opasnosti od novih požara, prenosi AP.

Broj poginulih u požarima koji bjesne u turskim mediteranskim gradovima danas je porastao na šest nakon što su poginula dva šumočuvara, potvrdio je ministar zdravstva Turske.

U požarima koji bjesne širom Turske od srijede su izgorjeli hektari šuma i nekoliko naselja, a vatra se širi u sela i turistička odmarališta i prisiljava ljude na evakuaciju.

 

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli rekao je u subotu da je stavljeno pod kontrolu 88 od 98 požara.

Predsednik Redžep Taip Erdoan obišao je danas ugrozeno područje.

"Ne možemo učiniti ništa osim zatražiti milost Božju za živote koje smo izgubili, ali možemo zamijeniti sve što je spaljeno", rekao je Erdogan i istakao da je broj aviona za gašenje požara povećan sa šest na 13, uključujući avione iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana i Irana.

Nema srpskih državljana

U ambasadi Srbije u Turskoj kažu da trenutno nema nikog ugroženog od srpskih turista u Bodrumu.

Kako su dodali njihovi državljani u tom mjestu su ranije preventivno evakuisani, ali sve je sanirano i da će oni biti vraćeni do večeri.

"Svi će do večeri biti vraćeni. Tri hotela su evakuisana", rekli su u Ambasadi Srbije o dešavanjima u Bodrumu.

U Ambasadi su rekli da nemaju tačan broj srpskih turista u tom mjestu, ali da su u kontaktu sa turskim ministarstvom.

"Građani se sami javljaju kada se nešto desi. Tako da nema za sada ugroženih ni naših turista, ni drugih" poručili su iz Ambasade Srbije u Ankari, prenijele su "Novosti".

B92 prenosi da agencija A1 demantuje da se požar proširio iznad hotela Diamond Bodrum. Kako je rečeno, gore šumski predjeli iznad hotela, ali vatra nije blizu, a turisti nisu ugroženi.