Erdogan protiv članstva Švedske i Finske u NATO-u: Oni su "pansion za teroriste"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je kako Turska trenutno nema pozitivan stav po pitanju članstva ovih država u NATO-u.

Erdogan je stava da su ove "skandinavske zemlje poput pansiona za terorističke grupe".

- Postoje i pristalice terorizma u njihovom parlamentu. Ne možemo biti pozitivni prema tome - kazao je Erdogan.

Prema pravilima NATO-a, svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasno, čime se Turskoj daje pravo veta na pristupanje bilo koje nove zemlje alijansi.

Osvrćući se na odluku Sjedinjenih Američkih Država da ukine sankcije regijama u Siriji pod kontrolom YPG/PKK-a (kurdske političke i gerilske organizacije u Siriji i Turskoj) , Erdogan je kazao da je YPG/PKK-a teroristička organizacija i da "Turska ne može prihvatiti" takvu odluku.

- Nemamo luksuz da ignorišemo teroriste. To govorimo svim zemljama koje nam se čine prijateljskim - rekao je Erdogan, pozivajući ih da obrate pažnju na svoje postupke.

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK-a (Radnička partija Kurdistana koja ima i vojno krilo), koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a, prenosi Anadolija.

mondo.ba