Dom penzionera u Srpcu nakon 45 godina u novom ruhu

Najstariji stanovnici Srpca dobili su bolje uslove za druženje i kvalitetniju zdravstvenu njegu, a oni najugroženiji i jednokratnu novčanu pomoć.

Ovih dana završena je rekonstrukcija Doma penzionera, koji je izgrađen 1975. godine i nalazio se u dotrajalom stanju. Njegove usluge svakodnevno koristi više desetina građana trećeg životnog doba, a ovdje su smještene i prostorije srbačkog Udruženja penzionera.

Sekretar udruženja Slavko Malešević kaže da su njihovi apeli urodili plodom, tako da su prije dolaska zime okončani radovi na ovom objektu.

- Već duže vrijeme obilazimo opštinske i republičke institucije da bi nam pomogli da naše prostorije dovedemo u red. Izašli su našim molbama u susret i pomogli da saniramo i okrečimo zidove, nabavimo novu stolariju, stolice i trakaste zavjese, kao i opremu za bife u centralnoj prostoriji doma - rekao je sekretar udruženja Slavko Malešević.

Investicija je vrijedna 26.000 KM. Oko 70 odsto sredstava obezbijedili su opština Srbac i Ministarstvo finansija RS, a ostatak republičko i opštinsko udruženje penzionera, kao i nekoliko srbačkih privrednika, piše Glas Srpske.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević obišao je ovih dana renovirani Dom penzionera i izrazio zadovoljstvo uspješno izvedenim radovima.

- Prije godinu dana sam bio u posjeti ovom objektu i zatekao izuzetno loše stanje koje je zahtijevalo hitnu sanaciju. To i nije čudno jer u ovaj objekat ništa nije ulagano više od četiri decenije. Sada se vidi ogromna razlika, a penzioneri imaju sve potrebne uslove za dnevni boravak i rekreaciju - rekao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, Opštinska uprava će angažovati komunalno preduzeće “Vodovod” da bi u narednom periodu riješili dugogodišnji problem začepljene kanalizacione mreže u krugu doma, čime će u potpunosti biti zaokruženi radovi na ovom lokalitetu.

Opštinska uprava aktivno je uključena u pružanje pomoći građanima starijeg životnog doba pa je tako proteklih godina u više navrata povećavala sredstva za ovu populaciju, a iz budžeta će ove godine biti izdvojeno 30.000 KM, od čega 10.000 za pomoć najugroženijim penzionerima.

- Obezbijedili smo jednokratnu pomoć u iznosu od po 50 KM za 350 penzionera koji su u najtežoj situaciji, a podjela novca trajaće do kraja godine. Među njima su socijalno ugroženi i teško bolesni penzioneri, oni kojima je potrebna tuđa njega i pomoć te penzioneri u dubokoj starosti - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević i dodao da će izdvajanja za penzionere u idućoj godini biti na nivou ovogodišnjih i neće biti smanjena zbog slabijeg punjenja budžeta uzrokovanog pandemijom virusa korona.

Banjsko liječenje

Na ovaj način obezbijeđeni su još bolji uslovi za pripadnike najstarije populacije iz Srpca, nakon što su u proteklih devet mjeseci ove godine na banjsko liječenje u zdravstveno-turističke centre širom Srpske otišla 22 penzionera.

- Desetoro njih otišlo je u banju sredstvima koja su stigla iz budžeta Srpske, a za 12 penzionera je boravak finansiralo naše udruženje - istakao je Slavko Malešević. Da bi se penzioneri adekvatno pripremili za predstojeću zimu, prema njegovim riječima, za njih više od 100 ugovorena je nabavka ogreva po cijeni od 47,63 KM po kubnom metru, a omogućeno je i plaćanje na rate.

Tagovi: