Doktori iz Bihaća uzeli godišnje odmore kako bi pomogli povrijeđenim u zemljotresu

Tim doktora iz Kantonalne bolnice Bihać na čelu sa doktorom Hajrudinom Halilovićem će večeras ili sutra krenuti ka Turskoj kako bio pomogli unesrećenima nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Ispred KB Bihać Medicinski tim koji je spreman za polazak u područja ugrožena potresom čine: doc. Dr Hajrudin Halilović (vođa tima) prim. dr Samir Muminović, prim. Edis Tatlić, dr Alen Dervišević i dr Zilha Hasanović te tim instrumentarki i anesteziolog.

Kako je potvrđeno za Klix, riječ je o timu od otprilike deset osoba, koji podijeljeni u dvije grupe specijalista mogu izvoditi operacije 24 sata bez prestanka.

Još uvijek se dogovaraju o najboljem vremenu za polazak s obzirom na probleme na granici i s obzirom na to da čekaju odobrenje od federalnog ministarstva zdravstva. Međutim, ukoliko ga ne dobiju, ističu da će svejedno sutra krenuti, uzevši godišnji odmor na svojim radnim mjestima.

Vjerovatno je i da će svoju humanost sami finansirati, odnosno ne traže pomoć vlasti za ovo putovanje.

Oni koji poznaju doktora Hajrudina Halilovića, koji je organizator i vođa puta kažu da je riječ o čovjeku ogromnog srca i velike stručnosti.

Podršku timu je dao i premijer USK Mustafa Ružnić.

Inače, ranije večeras je i Predsjedništvo BiH donijelo odluku o slanju medicinskog tima Oružanih snaga BiH u Tursku, međutim nije precizirano kada će oni ići i koliko ljudi.

Ranije je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, prilikom ispraćaja timova GSS i FUCZ u Tursku, kazao da će FBiH poslati i medicinski tim, koji će biti u potpunosti opremljen.

Iz Turske se mogu čuti vapaji za pomoć u vidu ljudstva, opreme, specijalista, ali i odjeće i drugih predmeta, potrebnih unesrećenima i raseljenima.

Organizacije iz BiH kao što je Pomozi.ba su pokrenule različite humanitarne akcije pomoću turskom stanovništvu, a Crveni krst FBiH je objavio listu potrepština koje je Turska navela kao najosnovnije.

srpskainfo.com