Dodik: Nema više nijednog razloga da ostanemo u BiH

Nakon akta o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama Republika Srpska će ubrzano raditi na projiciranju mjera i akcija usmjerenih ka njenoj samostalnost, jer nema više nijednog razloga da ostanemo u BiH, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

- Elita bosanskih muslimana napravila je sebi ozbiljan autogol pokrećući pitanje ovog akta u UN. Razvalila je kompletnu strukturu i djelovanje međunarodnog sektora  u BiH, i to više neće postojati. S druge strane, apsolutno nas je primoralo da preduzmemo niz akcija i mjera. Genocid u Srebrenici se nije desio, a da se desio ne bi se stalno iznova nametala ta tema - rekao je Dodik.

Postoje sudovi koji su kvalifikovali te događaje kao genocid ali to se odnosi na pojedince a ne narode i države, rekao je Dodik.

- Početna kvalifikacija da je genocid djelo u kojem jedna grupa pokušava da biološki eliminiše drugu grupu nije tačna. Muškarci i žene su odvojeni i poslati na druga mjesta, a VRS se obračunavala sa Vojskom Alije Izetbegovića i naravno da niko ne isključuje da je tu bilo zločina. Za te zločine odgovarali su i krivi i nekrivi pred međunarodnim sudovima a i pred sudom BiH, samo za zločine nad Srbima niko nije odgovarao, čak ni Naser Orić, on je zaštićena biljka - rekao je Dodik.

Na prostoru Srebrenice u periodu 1992-1995. je, prema zadnjoj presudi Haškog tribunala, 4.100 muslimana ali se nigdje ne pominje između 2.000 i 3.000 Srba koji su tamo poginuli, napomenuo je Dodik. 

- Genocid nije ni imao pretpostavku da se to desi, to je izmišljotina koja će nas rastaviti. Nas pokušavaju da primoraju da ostanemo i pored činjenice da nas blate, da nam stalno nameću kvalifikacije koje ne postoje. Ponosan sam na odlučnost da provedemo mjere. Republika Srpska je stabilna i sigurna, i neće biti ugrožena - izjavio je predsjednik Srpske.

Tagovi: