Dobojski preduzetnici padaju na ispitu humanosti?

Od 24. marta, kada je otvoren račun za posebne namjene – donatorska sredstva za nabavku opreme i pomoć dobojskoj bolnici i Domu zdravlja, pozivu Gradske uprave i gradonačelnika Borisa Jerinića odazvalo se svega osam privatnih preduzetnika i pojedinaca, koji su na račun uplatili ukupno 29.700 maraka.

Činjenica je da nisu svi dobojski privrednici u istom položaju, te dok su jedni žestoko pogođeni zatvaranjem i smanjenim obimom rada, drugi posluju skoro nesmetano.

U ime Grada i zdravstvenih ustanova gradonačelnik se pojedinačno zahvalio svim donatorima. Iako nije odgovorio na naš upit, da li ima razloga za zadovoljstvo ili kritiku onih koji nisu pokazali očekivanu humanost, Jerinić bi se zasigurno barem trebao zapitati nisu li dobojski preduzetnici, koji i dalje posluju, omanuli kada je u pitanju društvena odgovornost. Posebno oni koji godinama od Grada imaju ekskluzivitet u dobijanju poslova za njen račun, građevinski preduzetnici.

Nekima od njih Grad je unazad pola godine već isplatio milion i po maraka kroz kupovinu stanova za mlade bračne parove. Građevinci su tim poslom, bez sumnje, zaradili, imajući u vidu da je kvadrat stana plaćan i do 1.600 maraka.

Za ove namjene određeno je još pet miliona maraka iz kredita koji će Doboj tek da podigne, a za koji je Skupština dala odobrenje prije dvadesetak dana. Građevinskim firmama dobit će otići u džep, a Grad im je olakšao prodaju stanova u vremenima kada ih nije baš tako lako prodati na slobodnom tržištu.

Drugi u redu onih i koji su do sada već trebali izdvojiti barem nekoliko desetina hiljada maraka su vlasnici brojnih šljunkara sa dobojskog područja, koji od završetka rata crpe milionska sredstva vađenjem minerala iz korita rijeke Bosne. Da se zaista radi o unosnom biznisu dovoljno govori podatak da je protiv jednog od njih V.Đ. (53) krajem prošle godine Okružno javno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog utaje 1,3 miliona maraka, a krivičnu prijavu MUP RS protiv M.N.(77) za utaju dva miliona maraka u nelegalnoj eksploataciji šljunka. Procesi su pokretani i protiv drugih vlasnika dobojskih šljunkara, a pod prismotrom su i agencija za sprovođenje zakona i na nivou BiH.

Niko od njih još nije “odriješio kesu” i tako se bar na human način i kroz pomoć sugrađanima zahvalio društvu i onima koji su im omogućili lagodan život i bogaćenje.

U trećoj grupi su ostali privatni preduzetnici, od kojih, istina, većina ima poteškoća u poslovanju uzrokovanih izbijanjem epidemije koronavirusa. Ali, ni izbliza toliko da vlasnici pumpi, tržnih centara i preduzeća, te drugih poslovnih subjekata, koji imaju i te kako zahvaliti građanima Doboja, pa i vlastima i tim zdravstvenim ustanovama, što godinama uspješno posluju i stiču profit. I nekima od njih se može uputiti prijekor i apel.

Pomenućemo i to da se Grad Doboj, prije tri godine zadužio za šest miliona maraka, kako bi onima koji su bili pogođeni poplavama, pomogao u oporavku, a ti krediti će se vraćati iz budžeta, odnosno, novcem građana Doboja.

Da ne pominjemo to da Doboj ima i takvih biznismena, od kojih jedan u vlasništvu ima desetine stanova koje izdaje i to vodi kao djelatnost, uz to je vlasnik ekskluzivnog ugostiteljskog objekta i ima svoju obrazovnu ustanovu.

I ne samo on, već dobri poznavaoci prilika u ovom gradu itekako su upoznati ko i kakav imovinski karton posjeduje, a oni začuđujuće i pomalo i bezobrazno ćute i ne odgovaraju na apel da je ovo prava prilika da pokažu humanost i bar na neki način se oduže svom gradu i njegovim građanima. Pogotovo onima koji će zbog mogućih zdravstvenih problema, usljed nastavka ekspanzije epidemije virusa, možda trebati respirator da im spasi život, da se opreme medicinski radnici i za druge potrebe.

DOSADAŠNJI DONATORI 

Do sada su se na apel za donatorstvo iz Doboja odazvali “FastLink” sa 500 KM, d.o.o. “Rašo” iz Donje Grapske i “Inex-Promet” su izdvojili po 10.000 KM, Agencija za siguranje RS 3.000 KM,  “Aprotrans” 5.000 KM, restoran “Harizma” 1.000 KM, te Tanja Danilović i Branislav Ružojčić sa po 100 KM.

LEKCIJE IZ SOLIDARNOSTI I HUMANOSTI

Dobojskim preduzetnicima lekciju iz humanosti su održali Teslićani, koji su, na čelu sa poslanikom u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Draganom Bogdanićem, sakupili novac za kupovinu respiratora. Lekciju iz solidarnosti daju im i privrednici iz Bijeljine, koji su za pomoć tamošnjim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv koronavirusa sakupili čak milion maraka.

Ljubinko Đurić