Cvijet koji treba da ima svaka bašta: Korisniji je od vještačkih pesticida

Ukoliko gajite cveće ili se bavite vrtlarstvom, sigurno znate, a ako ste početnik u jednom ili drugom, treba da znate da nije dovoljno zasaditi samo povrće, već treba dodati i cvijeće koje će privlačiti oprašivače, a tjerati štetočine.

Jedna od najboljih cvjetnica u te svrhe je cinija, koja je ranije u baštama bila neizostavni biljni element.

Ciniji odgovara poptuno sunčan položaj i zadovoljava se umjerenim zalivanjem. Njeni cvjetovi liče na margarete, posebno sorte jednostavnih ili polupunih cvjetova. Cinije sa dvostrukim ili punim cvjetovima više liče na hrizanteme, a obim doseže i veličinu od petnaestak centimetara, ali su dosta črvste stabljike i opstaju i bez podrške.

Jedina mana cinija je da cvjetaju samo u toku ljeta, odnosno tri mjeseca. Pošto postane hladnije i vlažnije vrijeme, tada cinija izgleda prilično neprivlačno.

Cinije su odličan izbor i kao rezano cvijeće, jer dosta dugo opstaju i drže svoju izvornu boju i svježnu.

Najljepše su kada se sade u grupama, a odlično se uklapaju uz ukrasne žalfije. Kako cvjetaju različitih boja i oblika, od juna do prvih mrazeva, idealne su za rezano cveće. Ako se tome doda i to da su vrlo otporne na sušu i privlače korisne insekte u baštu, pravi su izbor. Osjetljive su na presađivanje, pa to imajte u vidu.

Ukoliko ih sadite iz sjemena, kada se tlo zagrije, dovoljno je da plitko raspete sveme po očišćenoj i pripremljenoj stazi i da je pokrijete slojem komposta.

Sveme cinija je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalivanje proklijaće tek za nekoliko dana. Tada samo treba sačekati, pratiti male izdanke i voditi računa da ih ne sustignu korovi, prenosi Telegraf.

Na svu sreću, cinije rastu brzo i za mjesec dana poslije sjetve će biti velike i bujne da o korovima više ne treba brinuti. Jedini problem koji bi mogao da se pojavi jeste težina biljke, posebno kod visokih sorti.

Zato, ukoliko procijenite da bi vaše cvjetnice mogle da se slome, diskretno ih poduprite drvenim kočićima.

 

nezavisne.com

Tagovi: