Srbac: Branko Grahovac nekada golman evropskog formata, danas odbornik i inicijator mnogih akcija

Išao je trnovitim putem i uspio.  Čuvao je mrežu na mnogim stadionima, od matične Sloge iz Srpca pa do onih iz Lige evropskih šampiona. Dvadesetogodišnju briljantnu karijeru zamijenio je društvenim angažmanom u rodnom Srpcu. Posvetio se  radu sa mladim i poboljšanju sportske infrastrukture. Postao je odbornik u Skupštini opštine Srbac, a aktivan je i u fudbalskim organima na lokalnom i regionalnom nivou.

Branko Grahovac i danas je alfa i omega  domaće Sloge, ali i perjanica mladih ljudi u odborničkim klupama Skupštine opštine Srbac. Akcenat svog političkog rada dao je na rješavanju pitanja koja muče mladu populaciju i na izgradnji sportske infrastrukture. Zdušno mu u radu pomaže mlađi kolega odbornik Aleksandar Babić, a  ostvario je i odličnu saradnju sa načelnikom  Srpca Mlađanom Dragosavljevićem i mladim kolegama iz opozicije.

„Trenutno radimo na inicijativi da u prigradskom naselju Mali Sitneši izgradimo igralište ili omladinski park. U jeku loše  demografske slike u  ovom naselju sve vrvi od djece. Naša je obaveza da im pomognemo, pogotovo meni koji sam dvadeset godina bio profesionalni fudbaler“, kazao je Grahovac.

Ono čime se može pohvaliti su tribine izgrađene na vanjskom terenu Školskog centra „Petar Koćić“  u Srpcu. Uložio je mnogo truda, vremena i autoriteta da se ovaj stadion dovede u željene uslove za gledaoce, jer je upravo ovo centar sportskog života u Srpcu u ljetnim mjesecima, kada se igraju turniri.  Tu su i dvije nove ideje. Riječ je o postavljanju reflektora na pomoćni stadion FK Sloga u Srpcu i izgradnji modernih svlačionica za ovaj klub.

„Preko stotinu mališana trenira u mlađim kategorijama Sloge i u jednoj  školi fudbala. Pomoćni teren u dnevnim terminima je nedovoljan za toliki broj mladih fudbalera, pa smo se opredijelili za osvjetljenje terena. Taj projekat ćemo realizovati do kraja sezone. A za ovaj drugi, za svlačionice , potrebno je obezbijediti čak 540 hiljada konvertibilnih maraka. Ali tek smo zakoračili u novi mandat u lokalnoj vlasti“ ,optimista je Branko Grahovac.

Ovaj mladi odbornik ističe da ima odličnu saradnju sa starijim kolegama u skupštinskim klupama. Tvrdi da je situacija u skupštini slična onoj fudbalskoj. Spoj mladosti i iskustva je dobitna kombinacija. S tim što Branko Grahovac ima bogato internacionalno iskustvo braneći za klubove iz Rumunije, Srbije, Crne Gore i naše zemlje i nastupajući na stadionima širom Evrope. A nosio je dresove sa jedinicom na leđima i to srbačke Sloge, potom Bratstva iz Gračanice, Zete iz Golubovaca, sarajevskog Željezničara, čačanskog Borca i Ocelula iz Ruminije. Zanimljivo je da je proglašen za najboljeg golmana u istoriji tog rumunskog kluba. A branio je protiv takvih velikana kao što su Mančester siti ili Ajaks iz Amsterdama.

Bio je sjajan golman, a sada je na početku političke karijere.

Boško Grgić

Tagovi: