BiH osvojila prvo zlato na SP u raftingu

Master tim Bosne i Hercegovine u sprintu osvojio je danas prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u raftingu a posadu koja je stigla do najsjajnijeg odličja činili su: Igor Kuzmanović, Dragan Bjelić, Nebojša Tadić i Andrej Zamolo.

Oni su prošli prvi kroz cilj u vremenu 73,14 sekundi i nadmašili reprezentaciju Brazila koja je zaostala samo 0,78 sekundi. Treća je bila Češka koja je ostvarila vrijeme 74,23 sekunde.

- Ovo se rijetko događa. Već smo prošli dosta Svjetskih prvenstava i na njima dokazali kvalitet, ali nikad nismo došli do medalje. Baš je bio red da se i to desi i to na našoj stazi. Trebalo nam je ovo u prvoj disciplini da se rasteretimo i da u nastavak takmičenja uđemo dosta smireniji.

Staza je lutrija i za čas možeš da izgubiš mnogo vremena, znali smo da smo najbolji u sprintu, ali sve zavisi od toga kako ćeš odvesti trku. Sve zavisi od tih 10 metara Bijelog buka, voda napravi čudo i za čas te odnese na obalu. Davno je bio red da osvojimo medalju i eto konačno se to ostvarilo. Sada su nam porasli apetiti, imamo i velike šanse u Head-to-Head-u, gdje smo možda i još veći favoriti.

U slalomu vidjećemo šta će biti i onda spust na Tari gdje smo ponovo favoriti. Zanimljivo je da je naša posada iz banjolučkog naselja, 'Borika'. Divno smo se uklopili, sve i jedan zaveslaj je legao kako treba, nije bilo promašaj od starta do cilja i zasluženo smo osvojili prvo mjesto - rekao je Kuzmanović.

nezavisne.com