“Asfalt kampanja” u punom mahu, budžetom jednog se prave projekti drugog entiteta

Grad Banjaluka će, prema svemu sudeći, dobiti nova finansijska sredstva od Vlade Federacije BiH za rekonstrukciju ulica, izgradnju vodovodne mreže te dječijih igrališta.

Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica ranije je raspisalo Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje infrastrukturnih i drugih projekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 2024. i 2025. godina.

Projekti koji su uvršteni na konačnu rang listu mogu mijenjati redoslijed na rang listi u skladu sa definisanim prioritetima aplikanta, ukoliko je isti aplicirao za više projekata.

Prema preliminarnoj listi aplikanata, u regiji Banja Luka, Grad Banja Luka će moći dobiti sredstva za rekonstrukciju ulica i puteva, izgradnju sekundarne vodovodne mreže i kanalizacije, sanaciju društvenih domova te za izgradnju dječijih igrališta.

Praksa da se iz budžeta jednog entiteta popravlja i gradi u drugom entitetu šablon je koji se iznova ponavlja svake izborne godine, kada na red dolaze lokalni izbori. Najčeši oblik pripreme za lokalne izbore je asflatiranje puteva.

“Asfaltna kampanja” sprovodi se u svim lokalnim jedinicima bilo od vlastitih sredstava ili od sredstava koalicionih partnera između entiteta.

Tako će prema preliminarnoj listi i mnogobrojne vjerske zajednice i institucije imati priliku iskoristiti novac za asfaltiranje puteva, sanaciju i adaptaciju objekata kao i termo izolaciju.

capital.ba

Tagovi: