Apsolutni pobjednik: Film "Sve u isto vrijeme" nagrađen sa sedam Oskara

 Prema očekivanju, najbolji film 95. dodjele Oskara je ostvarenje "Sve u isto vrijeme".

Poslije šest zlatnih statueta od početka večeri, "luda" avanturistička komedija osvojila je u Dolbi teatru i Oskara za najbolji film.

Naučnofantastična akcija "Sve u isto vrijeme" apsolutni je pobjednik 95. dodjele Oskara sa sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film. Za najbolje sporedne uloge nagrađeni Ke Huy Quan u kategoriji muškaraca, a Jamie Lee Curtis u kategoriji žena. Oboje su nagrađeni za uloge u filmu "Everything Everywhere All at Once".

Video pogledajte OVDJE

Nekada je bio na vrhu Holivuda, onda nestao u vrtlogu loših životnih odluka i sada se vratio u velikom stilu. Brendan Frejzer je najbolji glumac za ulogu u filmu Kit! Najboljom glumicom na sinoćnjoj dodjeli Oskara u Dolbi tetaru proglašena je Mišel Jeo za film "Sve u isto vrijeme".

Danijel Kvan i Danijel Šajnert odnijeli su po još jedan Oskar, i to za najbolju režiju za film "Sve u isto vrijeme".

Drugi Oskar u karijeri za najbolju montažu podigao je Pol Rodzers za "Sve u isto vrijeme".

Top Gan: Maverik osvojio je statuetu za najbolji zvuk, a poslije Zlatnog globusa i Bafte simpatični Indijci M. M. Keravani i Čandrabose podigli su i Oskara za najbolju pjesmu NAATU NAATU iz filma RRR.

Najbolji originalni scenario napisali su Denijel Kvan i Denijel Šajnert za favorita večeri "Sve u isto vrijeme", a za najbolji adaptirani scenario nagrađena je Sara Poli za dramu Žene govore.

Jedna od kategorija u kojima je kvota bila skoro nepostojeća su najbolji vizuelni efekti. Avatar: Put vode ponovo je izbrisao granicu između stvarnog i izmišljenog, a Džoi Leteri, Ričard Bejnhem, Erik Sajndon i Danijel Baret zasluženo su podigli svoje Oskare.

Oskar za najbolji kratki dokumentarni film otišao je u ruke Kartiki Gonsalves i Gunet Mongi za Šaptače slonovima, a Britanci Čarli Makesi i Metju Frojd nagrađeni su za najbolje kratko animirano ostvarenje – "Dječak, krtica, lisac i konj".

…Na zapadu ništa novo. Ovo je četvrti Oskar za njemačke filmove u ovoj kategoriji, a statuetu je podigao reditelj Edvard Berger.

Jedna od zvijezda "Duhova ostrva" koja, nažalost, nije nominovana za Oskara je i mazga Dženi, a Džimi Kimel je odlučio da joj, ipak, ukaže čast da se pojavi na bini, što se posebno dopalo Kolinu Farelu.

Oskar za najbolju šminku dodijeljen je Adrijenu Morou, Džudi Čin i Anamari Bredli za njihov rad u filmu Kit. Zlatna statueta za najbolju kostimografiju otišla je u ruke Rut Karter za film Crni panter: Vakanda, zauvijek.

Ratni spektakl Na zapadu ništa novo, snimljen po motivima iz knjige Eriha Marije Remarka, nagrađen je za najbolju fotografiju, a Oskar je podigao Britanac Džejms Frend.

Danijel Roher, Odesa Re, Dajana Beker, Melani Miler i Šejn Boris podigli su Oskara za najbolji dokumentarac Navaljni, dok je najboljim kratkometražnim filmom proglašen Irsko zbogom.

Dva Oskara za Sve u isto vrijeme! Uz dosta emocija i rečenicu: "Mama, upravo sam dobio Oskara" – Ke Huj Kuan podigao je statuetu za najboljeg sporednog glumca, a svog prvog Oskara i to za najbolju sporednu glumicu osvojila je legendarna Džejmi Li Kertis.

Gubitnik večeri je drama Duhovi ostrva smještena tokom irskog građanskog rata, koja nije osvojila nijedan Oskar od devet kategorija u kojima je nominovana, prenosi RTS.

Domaćin večeri bio je Džimi Kimel, a iskusni komičar vodio je program bez pretjerano mnogo iznenađenja, a veče je prošlo mnogo mirnije nego prošlogodišnja dodjela.

nezavisne.com

 

Tagovi: