Ansambl Lijevče dobio pozive za gostovanje u Rusiji

Na adresu Ansambla narodnih igara “Lijevče” iz Razboja LJevčanskog stigla su dva poziva za gostovanje u Rusiji u toku ove godine.

Do kontakta je došlo uz posredovanje Centra za izučavanje ruskog jezika, istorije, običaja i kulture čije je sjedište u Srpcu.

Direktor Centra i Narodne biblioteke Srbac, Branko Savanović, rekao je da je prvi poziv stigao iz Odjeljenja za kulturu i Državnog centra za kulturu grada Moskve koji su pozvali ansambl iz Razboja da krajem maja posjeti Moskvu i učestvuje na manifestaciji “Dani kulture TEMP”.

Drugi poziv je stigao iz Ministarstva nauke i višeg obrazovanja i Tambovskog državnog tehnološkog univerziteta koji su ANI “Lijevče” pozvali da nastupi za Dan grada Tambova koji je na rasporedu 12. jula ili da održi nastup za vrijeme održavanja međunarodnog sajma posvećenog prazniku Pokrova Presvete Bogorodice sredinom oktobra.

Predsjednik ansambla Jordan Kuvalja kaže da je ovo za njih velika obaveza, čast i zadovoljstvo jer dobijaju priliku da u Rusiji predstavljaju opštinu Srbac i Lijevče polje. On je dodao da imaju u planu pozvati svoje domaćine u uzvratnu posjetu i nastup u novom domu u Razboju LJevčanskom.

“Izvršićemo sve pripreme i ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvolila, u Rusiju bismo sa prvim ansamblom trebali otputovati u oktobru”, rekao je Kuvalja.

Ovih dana, nakon pauze duge šest mjeseci zbog epidemiološke situacije, ansambl “Lijevče” ponovo je počeo sa probama i pripremama novih koreografija sa kojima će se predstaviti publici.