Američki protesti iz ugla poznatih: Jedni na ulicama, drugi plaćaju kauciju uhapšenim demonstrantima FOTO

Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda rasplamsalo je stare požare u Sjedinjenim Američkim Državama.

Demonstrantima koji svakodnevno marširaju ulicama najvećih američkih gradova uzvikujući slogan "Black lives matters", pridružile su se i holivudske face. Nije mali broj ni onih koji su završili iza rešetaka. Bar na nekoliko sati.

Među njima je i glumica Džejmi King koja je marširala sa hiljadama demonstranata ulicama Los Anđelesa.

Foto: Dejli mejl

U pritvoru u Čikagu, završio je i Džon Kjuzak. Jedan je od mnogobrojnih koji svoje profile na društvenim mrežama koristi za podršku pokretu u borbi protiv rasne nejednakosti.

Mira Furlan, glumica čije lice na malim ekranima pamti cijela bivša država i  koja od devedestih godina živi u Americi, u intervjuu za jednu TV kuću u Srbiji istakla je da sve to što se događa u Americi podsjeća na raspad Jugoslavije.

- Mi smo veterani raspada. Mi znamo kako sve to izgleda, zato je meni sve to što se događa u Americi i prije virusa - deja vu. Duh je pušten iz boce kao i kod nas - rekla je Furlan.

Brojne holivudske zvijezde su svoje profilne fotografije na društvenim mrežama zamijenili su crnim pozadinama. Među njima je srpski teniser Novak Đoković.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

Oni koji nisu na ulicama, doniraju novac za kauciju. Manekenka Krisi Tajgen pokrenula je lavinu donacija. Ona je uplatila 200 hiljada dolara za troškove kaucije uhapšenih demonstranata.