Amel Tuka u srijedu trči istorijsko finale

Dosad je 149 nacionalnih olimpijskih komiteta osvojilo olimpijsku medalju bilo kojeg sjaja od prvih modernih Igara 1896. godine. Na Olimpijskim igrama u Tokiju bi se na listu mogla dodati još poneka zemlja, uključujući i Bosnu Hercegovinu, za koju će Amel Tuka u srijedu u finalnoj trci na 800 metara pokušati da se upiše u olimpijske knjige istorije.

Zvanična stranica Olimpijskih igara u Tokiju naglašava da BiH još nije stupila na postolje od svoje samostalnosti, ali da bi se sve to moglo promijeniti na Olimpijskom stadionu u Japanu.

Naglašava se da su za Tuku ovo druge OI. On je u Riju prije pet godina takmičenje završio u polufinalu. Takođe se navodi da je Tuka trenutno najbolji Evropljanin, kao i da ima dvije velike medalje sa svjetskih prvenstva.

"Rio je bio pun pritiska i nisam spavao zbog nervoze. Neke male stvari i trening nisu bili baš onakvi kakvi su trebali biti. Na kraju je sve završilo u polufinalu. Mislim da ovog puta ne bi trebalo ništa nedostajati. Svo to iskustvo koje sam prošao tokom Olimpijskih igara sada mi je dalo mnogo više sigurnosti i stabilnosti u onome što radim", rekao je Tuka uoči nastupa u Tokiju.

Kada je u pitanju Tokio, čak 78 zemalja je dosad osvajalo odličje. Prvi put su se medaljama oktili takmičari, recimo, iz San Marina ili Turkmenistana, dok je BiH jedna od rijetkih zemalja koje nemaju olimpijsko odličje.

Tuka je plasmanom u finale na 800 metara došao nikad bliže dugogodišnjem cilju. Polufnalnu trku završio vremenom 1:44,53, što mu je ujedno bio i najbolji rezultat sezone.

"Presretan sam i preponosan što sam svoju zemlju uveo u finale Olimpijskih igara. To je neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva. Što se tiče trke, bio sam u grupi smrti, pripremio sam se za to i ništa nisam prepuštao slučaju. Išao sam na sve ili ništa, bez kalkulacija, jer sam želio da budem među prva dva i da uđem u istorijsko finale", rekao je Tuka nakon plasmana u veliko finale.

Hoće li Olimpijski komitet BiH postati jubularni 150. osvajač olimpijske medalje saznaćemo sutra, kada Tuka trči možda i najvažniju trku u životu.