Proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) ''Prosvjeta'' iz Dervente proglasilo je danas pobjednike najljepšeg rukopisa ćiriličnog pisma, a na konkurs koji je tim povodom bio raspisan stiglo je 57 radova.
 
Predsjednik SPKD“Prosvjeta“ Derventa Dragan Kainović je u izjavi novinarima rekao da je osnovi cilj Prosvjete čuvanje identiteta srpskog naroda, i da se to čini jezikom i pismom.

"Na ovaj način pokušali smo kroz očuvanje lijepog pisanja srpske ćirilice da damo dopinos čuvanju našeg identiteta. Zahvalnost svima koji su učestvovali na konkursu#, rekao je Kainović.

On dodaje da je garant opstanka jednog naroda tri tačke oslonca „ jezik, pismo i kultura“, i da ukoliko sve to imamo ne trebamo brinuti za svoj opstanak i identitet.

Knjige i diplome dobilo je po pet učesnika u konkurenciji učenika osnovnih škola, srednjih i iz reda građana.

Prva tri mjesta u kategoriji srednjoškolaca osvojili su Nevena Delić, Zorana Nović i Nikolina Vidić iz Stručne i tehničke škole Derventa.

Kod osnovaca prvo mjesto osvojila je Anja Kovačević i Jelena Jeličić, drugo mjesto Anđela Dujaković i Stefani Stanić, a na trećem mjestu su Teodora Radan i Andrea Jugović.

U konkurenciji građana prvo mjesto pripalo je Jeleni Đurđević, drugo mjesto osvojila je Anica Sarić i treće Slavko Pokrajac.

Izbor najljepših rukopisa obavili su prof. Jadranka Kujača, Milorad Đurđević i Dragan Kainović.

Đurđević je izjavio novinarima da su veoma zadovoljni što su nakon dužeg vremena uspjeli organizovati izbor najljepšeg ćiriličnog pisma.

"Pokušali smo objektivno da uradimo posao, nije mali broj učesnika, iznenađujući broj. Ponosni smo da postajemo začetnici ovog izbora. Zahvalnost omladini, učenicima i građanima na odzivu", rekao je Đurđević.

Proglašenje pobjednika obavljeno je u prostorijama Centra za kulturu Derventa.

Svim učesnicima uručene su zahvalnice.
 
(posavskenovosti.com)

Tagovi: