Tramp nakon napada na Siriju mora da odgovori na ovih šest pitanja

Napad na Siriju pod vođstvom Amerike postavio je mnoga pitanja, piše Si-En-En sa i dalje nejasnom retorikom i ''povuci-potegni'' politikom. Od odgovora na njih zavisi i smirivanje globalne situacije.

1. Šta je tačno politika SAD u Siriji?

Predsjednik Donald Tramp u svom govoru prije dvije nedjelje u Ohaju rekao je da će “Izaći uskoro iz Sirije.” Sada, Tramp je bio predvodnik velike operacije bombardovanja, usmjerene na nekoliko meta, uključuući i Damask, glavni grad Sirije.

Pa, koja je politika Trampove administracije?

Da li je to da sirijski lider Bašar al Asad mora da ode, što je bila politika SAD pod vođstvom Obame u ranim danima građanskog rata u Siriji? Ili je, jednostavno, crvena linija Asadova upotreba hemijskog oružja, ali ne i mnogo više?

Odgovor je daleko od jasnog. Kada je predsjednik Donald Tramp najavio ofanzivu u petak, kasnije je saosjećao, dok je njegov ambasador u UN Niki Hejli ranije tokom ove nedjelje izjavila da ne može doći do političkog rješenja sa Asadom na vlasti.

2. Da li Trampova administracija planira da zaštiti sirijske civile?

Skoro pola miliona Sirijaca umrlo je u ratu, a hemijsko oružje je samo jedan mali dio. Tokom kampanje, Tramp kao kandidat ponekad je iznosio ideju o stvaranju “sigurnih zona” za građane iz Sirije.

 

Da li je sljedeći korak Trampove administracije pokretanje takvih zona i kako bi funkcionisale?

Takve zone zahtijevale bi prostor bez preletanja, zato što vazdušne snage Sirije dosad su uživale potpunu superiornost u vazduhu, što im je omogućavalo korišćenje hemijskog oružja, “bačvi bombi” i druge municije, manje ili više proizvoljno.

Sprovođenje takve zone zakomplikovano je činjenicom da postoji značajan broj ruskih aviona koji preleću Siriju.

3. Da li bi Trampova bučna zabrinutost po pitanju civilnih žrtava promijenila njegov stav o izbjeglicima koje ulaze u SAD?

Upravo sada njegova administracija efikasno zabranjuje ulazak sirijskih izbjeglica u SAD, uprkos činjenici da su u pitanju većinom žene i djeca.

4. Da li napad označava neku prekretnicu između Trampa i Putina?

Predsjednik SAD nevoljno je kritikovao Putina, ali u petak imao teške riječi za Ruse: “Upitao bih Rusiju: Kakav to narod želi da bude povezivan za masovnim ubicom nedužnih muškaraca, žena i djece?”

5. Koja su ovlašćenja Trampa, a koja Kongresa?

Kada je američki ministar odbrane Džejms Matis govorio na konferenciji za novinare u Pentagonu u petak, rekao je da su napadi zakonski zasnovani predsjedničkim Članom 2. Ustava. Mnogi pravnici kao i članovi Kongresa nisu bili saglasni.

Napad na mete Asadovog režima, za razliku od meta Islamske Države, Kongres nije odobrio, a vojne akcije su pod njegovom nadležnošću, mada su posljednji predsjednici bili skloni da to zanemare, prenosi Blic.

6. Ima li elemenata iz filma “Ratom protiv istine”?

Ovo je jedna od optužbi, adaptirana rečenica iz istog filma, usmjerena protiv predsjednika Bila Klintona usred afere sa Monikom Levinski, koji je pokrenuo vojne udare protiv Al Kaide u Avganistanu u avgustu 1988. godine koja je uslijedila po bombarodovanju dvije američke ambasade u Africi. A prema riječima koje se pripisuju Marku Tvenu: “Istorija se ne ponavlja, ali se rimuje.”

CNN, M.Ro

Tagovi: