Banjalučani se odazvali akciji: Kosa za djecu oboljelu od raka, perike dobijaju dvije djevojčice

Mnoga djeca oboljela od malignih bolesti koja kroz proces hemoterapije gube kosu, ujedno izgube i samopouzdanje, a neke djevojčice se zbog drugačijeg izgleda povlače u sebe.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” koje vodi Roditeljsku kuću u Banjaluci, poziva zato humane sugrađane da doniraju kosu kako bi se napravile perike za ove mališane i tako im se vratio osmijeh na lice.

Udruženje se priključilo akciji “Moja kosa- tvoja kosa”, koju u gradovima širom BiH organizuje sarajevsko udruženje „Srce za dkecu“. Cilj je napraviti perike i pokloniti ih najmlađima koji imaju privremeni ili trajni gubitak kose.

U Roditeljskoj kući u Banjaluci trenutno ima pet porodica, a presrećni su što bi prve perike već danas trebalo da dobiju dvije devojčice od 17 i 13 godina.

"U februaru smo im uzeli mjeru za periku koja se pravi od prirodne kose i specijalne podloge koja je jako ugodna za kožu glave. Ove djevojčice još primaju hemoterapiju i kada završe trebaće im do godinu dana da njihova kosa naraste na neku pristojnu dužinu", kaže upravnica Katica Kerkez.

Građani koji žele donirati kosu, to mogu uraditi u frizerskom salonu u Gundulićevoj ulici 80, a u udruženju se nadaju da će se ovoj humanoj kampanji odazvati još banjalučkih frizera.

U narednih mjesec dana u planu je i da se u nekom od velikih marketa organizuje velika akcija, kada će svi Banjalučani zajedno na jednom mjestu moći donirati kosu.

"Kosa od koje se prave perike mora biti čista, suva, hemijski netretirana i nefarbana i minimalno 30 centimetara dužine, ali nikoga od građana nećemo vratiti. Ostalu kosu koja ne ispunjava uslove, koriste mladi vlasuljari koji se obučavaju za pravljenje perika, tako da su sve donacije dobro došle", rekla je Kerkezova i dodala da podršku oboljeloj djeci tog dana mogu dati i muškarci, tako što će se ošišati na ćelavo.

Perike od prirodne kose su jako skupe, prave se bukvalno dlaku po dlaku i koštaju oko 5.000 maraka. Iskusnim vlasuljarima treba sedam do 15 dana da naprave jednu periku, ali početnicima i do tri meseca.

"Mogu nam se obratiti sva djeca koja zbog raznih bolesti imaju problem sa alopecijom, odnosno gubitkom kose, da im uzmemo mjere za pravljenje perike", pozvala je Kerkezova.

Za sve informacije građani se mogu obratiti na brojeve telefona: 051/304-600 i 066/589-991.

Djevojčice ranjivije

"U Roditeljskoj kući nažalost borave već i dvogodišnjaci, mala djeca ne doživljavaju tako teško gubitak kose, dok starijoj deci to veoma teško pada, posebno djevojčicama", rekla je Katica Kerkez i dodala da dječaci u ovoj fazi najčešće nose kačkete.

Srpskainfo

Tagovi: