Radovi Saše Tatić pred kragujevačkom publikom

Izložba Homewards, autorke Saše Tatić biće otvorena u Galeriji SKC Kragujevcu. Izložbu će otvoriti Vladimr Ranković, vanredni profesor Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu. 
"Rad Homewards Saše Tatić nastao je u vrijeme globalizacije savremene umjetničke scene i djelić je svesvjetskog mozaika sačinjenog od mnogobrojnih društvenih i političkih pozicija koje su umjetnici reprezentovali i/ili rekonstruisali. Kao i većina ostalih u toj složenoj kompoziciji, odraz je sopstvenih iskustava umjetnice sagledanih sa distance dovoljne za izvjesnu objektivnost. Bez obzira na potku nostalgije i na promišljenje o suštini značenja pojma dom kao mjesta pripadnosti, o kojima autorka govori, njenim radom dominira crta dokumentarnosti", naveo je Ranković.

Homewards, dakle, dodaje on, utemeljenje pronalazi baš u toj neophodnoj objektivnosti, odnosno, neka bude upotrebljena znamenita, istovremeno i najopštija definicija dokumentarnog koju je tridesetih godina prošlog veka izrekao Džon Grirson – u „kreativnoj obradi stvarnosti“.
"Stvarnost je data. Prvi korak Saše Tatić sliči onome koji bi napravio istoričar – ona pronalazi, identifikuje i otkriva stvarnost, ne samo dostupnu čulima, već i onu čiji jedini trag je nostalgija. Potom je pretače u narativ koji potporu ima u dokumentaciji. Potom, u nadi za boljim sutra, uz mnogobrojne sizifovske napore, težeći da ostvari postavljene ciljeve – mijenja stvarnost. I, dokumentujući je, nastavlja da gradi svoj rad. Potom, stvara dokumentaciju uspostavljajući dijalog sa društvom iz kojeg je i u kojem je, društvom oličenim u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Traži odgovor. A bilo kakav odgovor na zahtjev Saše Tatić za proglašenjem (ne)završenog stambenog objekta spomenikom, uključujući i ćutanje – biće glasan i rječit", izvod je iz teksta kataloga izložbe, koji potpisuje Vladimir Ranković.
Srpčanka Saša Tatić je rođena je 1991. godine u Banjaluci. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta 2014. godine.

Master studije smera "Umjetnost u javnom prostoru i Nove umjetničke strategije" završila је 2017. godine na Bauhaus Univerzitetu, kao DAAD stipendista. Trenutno živi i radi u Berlinu, Nemačka.
Finalistkinja je "Henkel Art.Award" u 2013. godini. Dobitnica je nekoliko nagrada, priznanja i grantova u oblasti vizuelnih umetnosti; 2018. i 2015. Osvojila je nagradu žirija za kratki film na Festivalu kratkog Filma "60Sekundi" u Kopenhagenu, nagradu Evropske publike na Eurovideo-Videographies 2015. u Liježu, nagradu žirija i specijalnu pohvalu za najbolji eksperimentalni rad na 'CTL 59 Sekundi' 2015. u Španiji.

Aktivno učestvuje na regionalnim i internacionalnim izložbama i festivalima i umjetničkim rezidencijama.
Tematiku kojom se pretežno bavi u svojim radovima bazira na vlastitom iskustvu, selektujući specifične adaptivne vještine nastale u duhu potreba sadašnjeg vremena. U pitanju su funkcionalni oblici ponašanja, koji se konstruišu na individualnom nivou, ali zbog svoje mnogobrojnosti i sve češće podudarnosti prerastaju u masovnu pojavu koja reflektuje odlike savremenog tranzicionog društva kojem i sama pripada.

mojabanjaluka.info

Tagovi: