Životinje oboljele od raka nakon izlaganja zračenju baznih stanica za mobilne telefone

Istraživači italijanskog Instituta Ramazzini objavili su rezultate opsežne studije koji pokazuju da su životinje koje su dugo vremena bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilne telepfone, oboljele od raka schwannoma.

Studija je posmatrala 2.448 laboratorijskih pacova od prenatalne dobi do njihove prirodne smrti, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati na dan, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Environmental Research" u martu ove godine.

Naši nalazi kancerogenih tumora kod pacova koji su izloženi prirodnim nivoima radio-frekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobilnih telefona.

Ove dvije studije daju dovoljno dokaza da pozovu Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovno klasifikuje svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radio-frekvencijskog zračenja na ljude, izjavio je autor studije i direktor istraživanja Fiorella Belpoggi.

Sve izloženosti korištene u studiji Ramazzini bile su unutar dopuštenih granica.

Drugim riječima, osoba može legalno biti izložena ovom nivou zračenja. Ipak, bolesti su se razvile u tim životinjama na ovim legalno dopuštenim nivoima, objasnio je dizajner američke studije o zračenju mobilnih Ronald Melnick.

"Vlade trebaju ojačati propise kako bi zaštitile javnost od tih štetnih ne-toplinskih izloženosti zračenja", kazao je.

Studija je važna jer utvrđuje kako niski nivoi radio-frekvencijskog zračenja mogu uzrokovati štetne učinke na zdravlje, ističe se.

 Dva talijanska suda, uključujući i Vrhovni sud, već su prepoznali radio-frekvencijsko zračenje kao uzrok razvoja tumora, ističe se u saopštenju talijanskog Instituta Ramazzini.

Institut Ramazzini ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smije biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebao biti vraćanje komunikacija koje se odvijaju putem žice, kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama. Žičana komunikacija ima veću kvalitet, manje je osjetljiva na kibernetske napade i sigurnija je za ljudsko zdravlje, kaže se u izjavi Instituta.

Paralelno s obnavljanjem i izgradnjom žičane infrastrukture, cilj bi trebao biti smanjenje gustoće i snage baznih stanica. Ljudi bi trebali imati priliku živjeti i raditi u zdravijim okruženjima, kaže se u izjavi Instituta.

24sata.hr

Tagovi: