''Sat za našu planetu'': Večeras bez svjetla na pojedinim objektima u centru Banjaluke

Banjaluka će i ove godine podržati najveću globalnu akciju za zaštitu prirode ''Sat za našu planetu'', koja će biti održana večeras , u vremenu od 20.30 do 21.30 časova.

U tom periodu, biće isključena svjetla na zgradama Gradske uprave, u Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti RS, „Pošta Srpske“ i „Elektrokrajine“. Na sat vremena biće isključena i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i u dijelu Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

Doprinos mogu dati i sugrađani, isključivanjem svjetala u svojim domovima.

Tako će se najveći grad Srpske, po deseti put, pridružiti brojnim svjetskim gradovima koji simboličnim isključivanjem svjetla na sat vremena žele da ukažu na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, kao i da se uputi snažna poruka kako je moguće preduzeti nešto u vezi sa ublažavanjem klimatskih promjena i očuvanjem resursa na planeti.

Protekle decenije, Svjetska organizacija za zaštitu prirode je kroz “Sat za našu planetu” doprinijela vidljivosti teme klimatskih promjena i njihovih posljedica.

Od ove godine, pod sloganom “Poveži se sa planetom”, akcija je usmjerena i na termin biodiverziteta odnosno biološke raznovrsnosti, kako bi se upozorilo na njegovo ubrzano smanjenje širom svijeta.

Akciju „Sat za našu planetu“, koja je nastala 2007. godine u Sidneju, do sada je na globalnom nivou podržalo više od 7.000 gradova iz 187 zemalja sa stotinama miliona učesnika.

„Jedan sat koji provodimo u mraku podsjetnik je da moramo da osiguramo održivu budućnost naše planete“, poručili su organizatori akcije.

Tagovi: